Partnerzy portalu
Food on sticks wypierają bowle - 6 inspiracji Horecatrends.pl fot. unsplash.com

Food on sticks wypierają bowle - 6 inspiracji Horecatrends.pl

Choć szaszłyki i różnego rodzaju jedzenie na patyku to nic nowego, to jednak po przejrzeniu zdjęć najmodniejszych czasopism lifestylowych na świecie lub restauracji na Instagramie, widać wyraźnie, że "food on sticks" to nowy trend, który wypiera popularne jedzenie w miskach (bowls).

Autor: PM / AW, horecatrends.pl Data: 06 maja 2019 06:21

1. Miska i patyk nowymi symbolami światowego street foodu

Wcale nie odwracamy się od bowla, ponieważ jedzenie na patyku musi być gdzieś maczane. A więc miska i patyk stają się nowym symbolem światowego street foodu.

Trend rozpoczął się w Nowym Jorku, gdzie patyki weszły nawet do jadłospisu śniadaniowego (jajka na twardo zapakowane w boczek), ale także są uwielbiane przez kreatywnych szefów kuchni, którzy uwielbiają zestawiać równe smaki i podgrzewać i opiekać takie szaszłyki, a nawet smażyć w głębokim tłuszczu. Nie inaczej dzieje się w Wielkiej Brytanii. Ostatnie "gorące" otwarcia knajp w Londynie to m.in. wietnamski grill, gdzie królowały patyki, a także Sticks'n'Sushi.

2. Catering kocha patyki

"Food on sticks" to także ciekawe pomysły dla firm cateringowych - nadziać na patyk można w zasadzie większość produktów spożywczych, niepotrzebne są sztućce, a sosy mogą całkowicie zmieniać smak dań. Takie właśnie propozycje były widoczne na wielu pokazach mody i imprezach, co czyni dania na patyku jeszcze bardziej "hot". Obserwatorzy rynku czekają aż ten trend przeniesie się do cateringu weselnego.

3. Słodkie patyki

Jedzenie na patyku to trend, który przenika także do kategorii deserów - przecież wiele słodyczy  można podać w formie lizaków, np. bezy czy #cakepops!

Dobrym przykładem są także popularne latem gofry:

View this post on Instagram

When your dessert is looking wafflely tasty 💕✨

A post shared by SWEET COMBFORTS (@sweetcombforts) on

4. Grillowe inspiracje

Za nami majówka, czyli czas kiedy odpaliliśmy pierwsze w sezonie grille. Co znalazło się w tym roku na ruszcie oprócz tradycyjnej kiełbasy i karkówki? W trendach są dania fit i wegańskie, i na pewno na patyku. Szaszłyki robią prawdziwą furorę na Instagramie!

 

5. Nadmorskie klimaty

Nadchodzący sezon nad polskim morzem na pewno zaskoczy nas nowymi formatami street foodowymi. W ostatnim czasie trendy sprzyjały patykom - dużą popularnością cieszyły się zwłaszcza zakręcone ziemniaki.

6. Azjatycki street food

Jedzenie na patyku to też domena azjatyckiego street foodu. W tej formie można skosztować mięsa (#satay) oraz przeróżnych innych najdziwniejszych przekąsek. Nie tylko na ulicy, ale także w... pociągu. Czyżby pomysł dla naszych kolei i Warsa?

Kolejny ciekawa inspiracja w stylu #foodonsticks to corndogi, czyli parówka pokryta ciastem kukurydzianym, smażona w gorącym oleju. Co prawda corndogi wywodzą się z USA, ale przysmak ten jest także dobrze znany w Korei Południowej, gdzie powstają przeróżne receptury na pyszne corndogi:

W tym sezonie w Katowicach można spróbować wariacji na temat corndogów. Ramendog, bo o nim mowa, składa się z kiełbasy wieprzowej, kukurydzianego ciasta, makaronu ramen oraz sosu spicy mango mayo:

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.