Partnerzy portalu
Francja: Celebrowanie posiłku i wspólne siedzenie przy stole ważniejsze niż samo jedzenie fot. shutterstock.com

Francja: Celebrowanie posiłku i wspólne siedzenie przy stole ważniejsze niż samo jedzenie

Autor: www.horecatrends.pl Data: 10 września 2018 13:37

W ramach kampanii French Touch zaglądamy do francuskiej kuchni. Ciężka, maślana, skomplikowana – tak najczęściej opisujemy francuską kuchnię. Ale czy rzeczywiście tak jest? Jaka jest kwintesencja tej kuchni? Na czym polega jej magia?

Tradycja gotowania jest głęboko zakorzeniona we francuskiej kulturze. Francuzi lubią przekazywać sobie przepisy z pokolenia na pokolenie, czują dumę z własnoręcznie przygotowanego posiłku i są w stanie poświęcić na to czas. Dania nie muszą być skomplikowane, kwintesencją jest prostota i jakość produktów.

– Kuchnię francuską scharakteryzowałabym jako bardzo elegancką i piękną, w dużym stopniu jest to zasługa składników, świeżych produktów, dostępnych na wyciągnięcie ręki – mówi Susan Hermann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni".

Szef kuchni Alain Ducasse idzie o krok dalej: – 1 proc. to talent do gotowania, 19 proc. procent to technika, a 80 proc. to dobry produkt. We Francji panuje zwyczaj chodzenia na targ raz w tygodniu, kupowania produktów prosto od lokalnych dostawców, codziennych wizyt w ulubionej piekarni, u zaprzyjaźnionego rzeźnika, czy w sklepie rybnym. Niezwykle istotna jest jakość i smak. 

Celebrowanie 

Francuzi potrafią spędzać czas przy stole z przyjaciółmi i członkami rodziny.

– Celebrowanie posiłku, wspólne siedzenie przy stole, jest ważniejsze niż samo jedzenie – mówi David Gaboriaud, ekspert francuskiej kuchni, ambasador kampanii French Touch.

– Liczy się chwila, rozmowa i bycie ze sobą – dodaje Gaboriaud.

Francuzi słyną z delektowania się posiłkami, długiego biesiadowania, które może trwać nawet 3-4 godziny. W ciągu tygodnia mają precyzyjnie określone godziny posiłków i zawsze jedzą lunch o godzinie 13.00. Rozpoczynają sałatą, później przechodzą do dania głównego, serów i na koniec deseru. 

Prostota 

Kuchnia francuska zwykle kojarzy się z eleganckimi, wyrafinowanymi potrawami. I choć trudno kwestionować urok haute cuisine, niemniej smakowita jest francuska kuchnia regionalna, w prostym, rustykalnym wydaniu. 

Region zachodni i północno zachodni, czyli Nord-pas-de-Calais słynie z flamandzkiego dania – Potjevlesh, podobnego do gulaszu z czterech gatunków mięsa. Normandia słynie z muli, które podaje się w sosie z białego wina lub śmietany. W Bretanii serwuje się potrawy ze świeżych ryb oraz naleśniki z różnymi farszami. W Burgundii najbardziej znane danie to Boeuf Bourguignon, czyli wołowina pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest Baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, które marynuje się w białym winie. Lotaryngia słynie z Quiche Lorraine, czyli tarty z boczkiem i masą jajeczną. Prowansja słynie z drzew oliwnych, ziół, warzyw i ryb. Najbardziej znaną tutaj potrawą jest Bouillabaisse, czyli zupa rybna z ziołami, skórką pomarańczową i szafranem. W Langwedocji są popularne dania z dziczyzny i szparagów, stąd pochodzi słynne Cassoulet, na bazie fasoli, mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz