Partnerzy portalu
Good Food Concept: food&vodka pairing to łączenie potraw ze szlachetnymi alkoholami Piotr Popiński, restaurator i pomysłodawca Jedz Pij Warszawo, fot. materiały prasowe

Good Food Concept: food&vodka pairing to łączenie potraw ze szlachetnymi alkoholami

Nowatorska metoda food&vodka pairing przyciąga licznych gości nie tylko z Polski, ale i ze świata. Polega na łączeniu potraw ze szlachetnymi alkoholami – powiedział w rozmowie z nami Piotr Popiński, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept, prowadzącej restauracje: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 04 lutego 2020 08:41

Na rynku rozwija się zjawisko premiumizacji alkoholi. Konsumenci stawiają bardziej na jakość a nie ilość trunku. Potwierdza to Piotr Popiński, analizując wybory gości festiwalu „Jedz Pij Warszawo”.

– Zdecydowanie tak. Trend ten wyznaczyły zmieniające się w ostatnich latach upodobania konsumentów oraz ewolucja kultury spożywania mocnych alkoholi. W związku z tym Polacy coraz częściej sięgają po jakościowe wódki z wyższej półki cenowej chcąc delektować się ich wyszukanym smakiem – ocenił.

Właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept zwrócił uwagę także na coraz bardziej popularne łączenie kuchni z wyszukanymi trunkami.

– Nowatorska metoda food&vodka pairing przyciąga licznych gości nie tylko z Polski, ale i ze świata. Polega na łączeniu potraw ze szlachetnymi alkoholami. Zdaniem profesora Herve This, wynalazcy kuchni molekularnej nasze autorskie połączenie żurku z domową „chrzanówką” to „perfekcyjna para” idealnie obrazująca zalety foodpairingu. W karcie znajdziemy popularne na polskich stołach przysmaki, których nazwy brzmią znajomo, ale podane są w niekonwencjonalny sposób. Najpopularniejsze dania jak tatar, żurek, kaczka czy kotlety mielone są dowodem, że nasza kultura kulinarna w niczym nie ustępuje kuchniom innych narodów. Na przykład tradycyjne nóżki wieprzowe podawane są z chrzanową panna cottą, kawiorem z octu i musem z pieczonego czosnku, zaś kaczka występuje w połączeniu z jabłkowym strudlem, puree z pieczonego selera oraz sosem jarzębinowym. Kotlety de volaille serwujemy z białą truflą, a kaszankę w tempurze – wyliczył Piotr Popiński

– Cała karta restauracji Elixir, od przystawek, przez zupy i dania główne, aż do deserów, jest skonstruowana w ten sposób, że do każdego dania dobrane są dwa alkohole, podawane w małych, degustacyjnych porcjach, które po połączeniu mają podkreślić wzajemne walory – dodał.

Czytaj również: Piotr Popiński, Good Food Concept: rośnie świadomość i kultura spożycia wódki w Polsce

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.