Partnerzy portalu
Gordon Ramsay proponuje Wellingtona z burakiem zamiast wołowiny Wellington z burakiem wg przepisu Gordona Ramsaya będzie ozdobą świątecznego stołu. Fot. gordonramsayrestaurants.com

Gordon Ramsay proponuje Wellingtona z burakiem zamiast wołowiny

Autor: Katarzyna Gubała Data: 23 grudnia 2021 09:45

Gordon Ramsay jest znany z mistrzowskiego wykonania polędwicy wołowej w cieście francuskim. W wersji dla wegan Ramsay zastępuje mięso burakiem. Ma też inne propozycje na wegańską świąteczną ucztę.

W mięsnej wersji Wellingtona obsmażoną polędwicę wołową otacza grzybowa masa i szynka parmeńska w plasterkach, a całość zostaje szczelnie zamknięta w cieście francuskim i upieczona.

W wegańskiej wersji Wellingtona szynkę parmeńską Gordon Ramsay zastępuje cienkimi naleśnikami na ‘’mleku’’ migdałowym. Polędwicę wołową szef Ramsay zastąpił burakami - wymieniając składniki dania radzi, by kupując buraki, wybierać te o cylindrycznym kształcie, zbliżonym do polędwicy.

Zwykłe ciasto francuskie należy zastąpić wegańskim ciastem francuskim. Zamiast jajka w posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika, Ramsay używa wody po gotowaniu z ciecierzycy (aquafaby).

Przepis na ''Vegan Beet Wellington'' oraz wiele innych dań wegańskich i wegetariańskich można znaleźć na stronie gordonramsayrestaurants.com/recipes. W sekcji dla wegan znajdują się też przepisy m.in. na burgera ze słodkich ziemniaków, ciecierzycy i buraków; vegan sticky toffee pudding; burger quinoa falafel. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz