Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna i edukatorka wskazała na prawidłowy sposób grillowania. Jak najkorzystniej dla zdrowia grillować mięso? Na tacce czy bez?
Katarzyna Bosacka przywołała opinię prof. Artura Badydy z Politechniki Warszawskiej, który zwraca uwagę, że tacka zabezpiecza mięso przed spaleniem - a to z kolei zabezpiecza przed dostaniem się do naszego organizmu substancji rakotwórczych.
Ważne jest jednak, by nie grillować na tackach aluminiowych! - podkreśla autorka profilu ''Wiem co jem''. Wyjaśnia, że aluminium może odkładać się w naszym mózgu, wątrobie czy sercu.
Katarzyna Bosacka radzi, by do grillowania używać tacek wielorazowych metalowych. Można je kupić w sklepach internetowych oraz w sezonie letnim w dyskontach.
Edukatorka przywołuje też kolejną radę prof. Badydy - zdrowszą opcją będzie grillowanie mięsa w marynacie.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.