Partnerzy portalu
Grzegorz Łapanowski o pożytku płynącym z gotowania w domu fot. Facebook

Grzegorz Łapanowski o pożytku płynącym z gotowania w domu

Autor: www.horecatrends.pl/ Facebook Data: 17 stycznia 2020 12:34

- Domowe gotowanie ma w sobie coś z medytacji. Kiedy jest na nie czas, nie ma pośpiechu, to daje ono ukojenie i jest esencją domowego ogniska. Cóż czyni DOM bardziej niż zapach domowego ciasta, pieczywa, szmer pyrkającego rosołu - czytamy na facebookowym fanpage'u Grzegorza Łapanowskiego.

- To wspólny stół jest tym co łączy nas od śniadania przez burzliwy dzień, aż po kolacje u schyłku dnia. O ile codzienny pęd kusi by iść na łatwiznę, na skróty i uprościć sobie znój codziennego gotowania o tyle, smak i atmosfera domowego posiłku mają w sobie coś magicznego, coś niepoliczalnego i ponad materialnego. I to jest właśnie ta wartość, którą sens jest pielęgnować. Może bez radykalizmu, idąc czasem na skróty, kupując mrożonkę, puszkę czy gotowe pierogi, danie na wynos czy obiad „na mieście”. Warto jednak mieć w sercu i dawać go sobie i bliskim jak najczęściej ten wspólny czas w kuchni i przy stole. Bo co razem robić? Jak wypełnić czas? O czym rozmawiać? Jak nadać sens chwilom spędzonym wspólnie w domu. Kuchnia zdaje się w naturalny sposób wypełniać tę pustkę. Nasyca ją zapachami i smakami, fakturami i kolorami, historiami i przeżyciami, których nikt nam nie odbierze - pisze na swoim Facebookowym profilu Grzegorz Łapanowski, kucharz i prezes zarządu Fundacji „Szkoła na Widelcu”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz