„Wielkanoc u Kuroniów” to trzecia odsłona IV ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje”. Jej tegoroczne hasło brzmi: „Pewne jest jedno! Polskie mięso. Zawsze w dobrym towarzystwie”. Ambasadorzy tej edycji kampanii – rodzeństwo Grażyna (Gaja) Kuroń i Jakub Kuroń, w swojej kuchni pokazali, jak przygotować dania na Wielkanoc z polskiego mięsa wieprzowego. Gościem specjalnym spotkania był Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu MasterChef Polska.
Gaja i Jakub przygotowując wielkanocne potrawy oparte na polskiej wieprzowinie takie, jak: żurek na wędzonym żeberku z chipsem z boczku, jajka faszerowane szynką wieprzową i ziołami, risotto grzybowe ze schabem oraz polędwiczki wieprzowe w sosie porowym, opowiedzieli o zwyczajach wielkanocnych panujących w ich domu.
– Przy wspólnym stole zasiada zazwyczaj kilkanaście osób z różnych pokoleń - dziadkowie, ciocie, wujkowie, dzieci i wnuki. Naturalnie wcześniej uzgadniamy, kto co przygotuje. Ja najczęściej odpowiadam za tak zwaną sekcję lekką, czyli sałatki, np. z pieczoną kaczką lub z gotowaną szynką. Kuba wyspecjalizował się w sosach i daniach mięsnych, szczególnie z wieprzowiny. Mama również przygotowuje mięsa i żurek na domowym zakwasie. Babcia sałatkę jarzynową i jajka, a ciocie ciasta – mówi Gaja Kuroń.
Podczas spotkania dowiedzieliśmy się, że Wielkanoc u Kuroniów pełna jest niespodzianek. Przygotowując klasyczne potrawy, każdy stara się zaskoczyć resztę biesiadników, modyfikując szykowane przez siebie danie lub zmieniając listę składników tak, by smakowało ono nieco inaczej niż zwykle. Obowiązuje również zasada zero waste, czyli niemarnowania jedzenia. Po skończonym biesiadowaniu wszyscy członkowie rodziny dostają dania na wynos. Gaja przyznaje, że prawdziwą mistrzynią w tworzeniu nowych dań z resztek jest mama rodzeństwa. Jakub Kuroń dodał, że cieszy się, że wiele osób, w tych trudnym dla wszystkich czasie stara się udoskonalić swoje umiejętności kulinarne i znajduje w tym radość.
Gościem specjalnym spotkania „Wielkanoc u Kuroniów” był Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu MasterChef Polska, autor książki „Zawierucha w kuchni”.
- Święta w moim domu to prawdziwe przedsięwzięcie, bo nierzadko przy stole finalnie zasiada blisko 30 osób. Przygotowania zaczynają się minimum kilka dni wcześniej. Zatem u nas w domu podczas Wielkanocy zawsze jest gwar, dużo śmiechu, uginający się od potraw stół. Zawsze gotuje się barszcz świąteczny w największym garnku, jaki ma mama. Oczywiście nie może do niego zabraknąć białej kiełbasy. Podczas świąt objadamy się też pieczonym mięsem i szynką – wspomina Grzegorz.
Specjalnie z okazji Wielkanocy Ambasadorowie tegorocznej edycji kampanii podzielili się rodzinnym przepisem na zakwas do żurku.
Nie przegap najważniejszych wiadomości