Partnerzy portalu
Grzyby w roli głównej - czyli sezonowość na talerzu Kuchnia sezonowa budzi w klientach skojarzenia ze świeżym, lokalnym jedzeniem oraz przyciąga coraz więcej osób/fot. shutterstock

Grzyby w roli głównej - czyli sezonowość na talerzu

Dania z grzybami to świetny pomysł na jesienne menu sezonowe – zwłaszcza, że doskonale komponują się z wieloma składnikami a do tego są bardzo aromatyczne.

Autor: www.horecatrends.pl/ Fanex Data: 05 października 2021 17:04

Sezonowe menu – dlaczego warto?

Sezonowe menu bazuje na produktach, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Cechują się najwyższą zawartością witamin i składników odżywczych oraz smaku.

Produkty, które ciężko zakupić oraz przygotowywać przez cały rok, doskonale nadają się jako pozycje z sezonowej karty. Kuchnia sezonowa budzi w klientach skojarzenia ze świeżym, lokalnym jedzeniem oraz przyciąga coraz więcej osób.

To również sposób na odświeżenie karty bez zmieniania całego menu restauracji. Sezonowe produkty są o wiele tańsze. Dania z grzybami najlepiej zatem serwować jesienią, gdy grzyby są dostępne w atrakcyjnej cenie. 

Zupa z grzybów – klasyka w nowym wydaniu

Zupa grzybowa kojarzona jest przede wszystkim z Wigilią. Wówczas przyrządza się ją jednak z suszonych grzybów.

Jednak zupa na bazie świeżych prawdziwków i podgrzybków smakuje nieco inaczej –  jej oryginalny smak i wyrazisty aromat z pewnością przyciągną nie tylko miłośników jesiennych potraw. Zupa grzybowa z kaszą i ziemniakami zdecydowanie nie przypomina tej przygotowywanej na święta.

Świetnie sprawdzi się w roli sezonowej przystawki lub dania na lunch. Gęsty, aromatyczny krem ze świeżych grzybów możesz z kolei serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi, nasionami lub orzechami. Interesującą propozycją będzie także kurpiowska zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty: to regionalne danie przypominające nieco kapuśniak. Doskonale sprawdzi się w restauracji serwującej tradycyjne polskie potrawy.

Naleśniki z kurkami – danie dla starszych i młodszych

Naleśniki z kurkami to jedno z dań, które chętnie zamawiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Wszyscy lubimy naleśniki, a kurki są wyśmienitym dodatkiem do farszu: lekko chrupiące, o charakterystycznym smaku, komponują się bardzo dobrze z wszelkiego rodzaju serami oraz kurczakiem lub łososiem.

W wersji zapiekanej naleśniki z kurkami najlepiej serwować z mozarellą, ricottą lub gorgonzolą, do tradycyjnych z kolei warto dodać fetę, sery pleśniowe lub delikatniejszy serek śmietankowy. Ważnym elementem jest także sos – łagodny lub nieco ostrzejszy. Dodatkiem może być np. zimny sos czosnkowy: podbija smak grzybów oraz dodaje naleśnikom charakteru.

Quiche z grzybami – przekąska na ciepło lub zimno

Quiche, czyli placek ze słonego ciasta z wytrawnym nadzieniem zalanym charakterystyczną masą śmietanowo – jajeczną zyskuje w Polsce coraz większą popularność.

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałek placka może być świetną przekąską lub przystawką. Quiche z grzybami to sezonowa propozycja, której składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Połączenie grzybów, sosu śmietanowego i natki pietruszki to najprostszy wariant; wypróbuj także orientalne składniki lub postaw na wyraziste sery. Quiche z grzybami z dodatkowym łagodnym sosem serowym lub czosnkowym może być również serwowany na wynos jako propozycja na lunch.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.