Partner portalu
Gulasz z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym kulinarnym hitem Instagrama Instagram/grubstreet

Gulasz z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym kulinarnym hitem Instagrama

Jeszcze do niedawna kulinarnym hitem na Instagramie były bajecznie kolorowe miseczki ze smoothie, zielone koktajle czy pożywne sałatki. Jednak wraz z nastaniem zimy i potrzebą tzw. comfort food hitem stał się gulasz.

Autor: horecatrends.pl/PAP Life Data: 22 stycznia 2019 10:21

Miseczka ze złocistym daniem podbiła serca użytkowników Instagrama. I nie chodzi tu o przypadkowy gulasz. Umieszczając zdjęcia pod hasztagiem "TheStew" można zobaczyć interpretacje przepisu na pikantny gulasz z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżych ziół.

Autorką przepisu jest pisząca dla "The New York Times" Alison Roman. Jak twierdzi wielu znawców kulinariów i mediów społecznościowych, niemal każda jej kulinarna propozycja zyskuje ogromną popularność w sieci. Jednak gulasz, jako potrawa dla duszy, stał się prawdziwym bohaterem w milionach kuchni.

"Sądzę, że jednym z powodów jego sukcesu jest to, że każdy potrafi go przygotować, niezależnie od poziomu umiejętności" - przyznała na łamach "Nylon" Roman.

Do przygotowania dania potrzebujemy dwóch puszek ciecierzycy, mleczko kokosowe, bulion warzywny, posiekane liście buraka ćwikłowego lub jarmużu, czosnek, cebulę, imbir, płatki chili, miętę, gęsty jogurt, oliwę z oliwek, sól, pieprz i opcjonalnie chlebek pita.

Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i starty imbir z dodatkiem chili, następnie dodajemy dwie puszki ciecierzycy - chwilę smażąc całość na wolnym ogniu. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Całość gotujemy 30-35 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany jarmuż lub liście buraka ćwikłowego. Danie można podawać z dodatkiem prażonej ciecierzycy, łyżką gęstego jogurtu, świeżą miętą i pitą" - wyjaśnia w programie "Today" autorka przepisu.

Jak przyznaje autorka, sekret sukcesu tego dania tkwi w jego prostocie, ma również znamiona tzw. comfort food. "Myślę, że ludzie potrzebują pewnego resetu, ale równocześnie nie chcą rezygnować z komfortu. To danie idealnie pasuje do tego pragnienia" - przyznaje Roman.

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.