Jeszcze do niedawna kulinarnym hitem na Instagramie były bajecznie kolorowe miseczki ze smoothie, zielone koktajle czy pożywne sałatki. Jednak wraz z nastaniem zimy i potrzebą tzw. comfort food hitem stał się gulasz.
Miseczka ze złocistym daniem podbiła serca użytkowników Instagrama. I nie chodzi tu o przypadkowy gulasz. Umieszczając zdjęcia pod hasztagiem "TheStew" można zobaczyć interpretacje przepisu na pikantny gulasz z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżych ziół.
Autorką przepisu jest pisząca dla "The New York Times" Alison Roman. Jak twierdzi wielu znawców kulinariów i mediów społecznościowych, niemal każda jej kulinarna propozycja zyskuje ogromną popularność w sieci. Jednak gulasz, jako potrawa dla duszy, stał się prawdziwym bohaterem w milionach kuchni.
"Sądzę, że jednym z powodów jego sukcesu jest to, że każdy potrafi go przygotować, niezależnie od poziomu umiejętności" - przyznała na łamach "Nylon" Roman.
Do przygotowania dania potrzebujemy dwóch puszek ciecierzycy, mleczko kokosowe, bulion warzywny, posiekane liście buraka ćwikłowego lub jarmużu, czosnek, cebulę, imbir, płatki chili, miętę, gęsty jogurt, oliwę z oliwek, sól, pieprz i opcjonalnie chlebek pita.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.