Dynia ma piękny pomarańczowy kolor, szerokie zastosowanie w kuchni. Do tego jest symbolem Halloween. W dzisiejszych inspiracjach Horecatrends gościmy królową jesieni!
Czy wiedzieliście, że dynia jest owocem, a dokładnie jagodą? Zob. Dynia - owoc czy warzywo? Może ważyć nawet kilkaset kilogramów. Przeciętne dynie są znacznie mniejsze i z tymi mamy najczęściej do czynienia. Dynia jest smaczna, zdrowa i można z niej przyrządzić wiele wspaniałych potraw, m.in. zupę, leczo, ciasto czy pudding. Jedną z najpopularniejszych odmian jest Hokkaido.
Już za chwilę będziemy wycinać dynie na Halloween 2022. Co zrobić z miąższem? Pamiętajmy o idei zero waste. Na Instagramie można znaleźć wiele pomysłów na to, jak nie zmarnować jedzenia.
Podczas świętowania Halloween królują wprawdzie desery w kształcie gałek ocznych, duchów i pająków, ale świetnie sprawdzi się także coś delikatniejszego, jak rolada z dyni czy popularny w mediach społecznościowych sernik dyniowy.
Delikatniejszą formą będzie też chlebek dyniowy. Taką wersją możemy cieszyć się całą jesień.
Krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealna na chłodniejsze dni. Można ją przyrządzić w wersji na słodko lub ostro.
Kolejną dyniową inspiracją nie tylko na Halloween jest pumpkin spice latte. Taką kawę można znaleźć w kawiarniach, ale można ją również przygotować w domowym zaciszu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.