×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Holandia: zbyt dużo soli w wegetariańskich burgerach
Holandia: zbyt dużo soli w wegetariańskich burgerach. Zdjęcie ilustracyjne, fot. shutterstock

Holandia: zbyt dużo soli w wegetariańskich burgerach

Autor: PAP Data: 01 marca 2023 10:41

Dwie trzecie wegetariańskich burgerów sprzedawanych w Niderlandach jest niezdrowych z powodu zbyt dużej ilości soli - wynika z badania holenderskiego stowarzyszenia konsumentów (Consumentenbond). Organizacja wskazuje, iż zawierają one również zbyt dużo tłuszczu.

Ile soli powinien zawierać wegetariański burger?

Consumentenbond przypomina, że zgodnie z wytycznymi Holenderskiego Centrum Żywienia zdrowy burger wegetariański nie może zawierać więcej niż 2,5 grama tłuszczów nasyconych i 1,13 grama soli na 100 gramów produktu.

Z badań wynika jednak, że dwie trzecie sprzedawanych w supermarketach burgerów przekracza te zalecenia.

Consumentenbond z apelem do producentów burgerów

Stowarzyszenie wskazuje jednocześnie, że nawet z większą ilością soli wegetariańskie burgery są zdrowsze od tradycyjnych i bardziej przyjazne dla klimatu. "Apelujemy do producentów, aby używali mniej soli" - czytamy w raporcie.

Consumentenbond jest pozarządową organizacją konsumencką działającą w Niderlandach. Stowarzyszenie wydaje magazyn "Consumentengids", który wychodzi co miesiąc w nakładzie 300 tys. egzemplarzy.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz