Od 4 listopada klienci Ikea mogą zamiast tego wybierać spośród tarty z serem brie i żurawiną oraz wegańskich tart warzywnych oraz ciast.
Tarta serowa (4,25 GBP) wykonana jest z ciasta francuskiego, chutney z żurawiny, sera brie, zwieńczona orzechami laskowymi i pestkami dyni - i jest podawana z pieczonymi warzywami korzeniowym.
Wegańska tarta (3,95 GBP) składa się z ciasta francuskiego, glazurowanych warzyw korzeniowych i tymianku - jest również podawana z warzywami, w tym z brukselką.
Oba dania będą dostępne w ramach oferty lunchowej Ikei za 5 GBP, która obejmuje także deser i napój.
Ikea nie opublikowała jeszcze szczegółów na temat wegańskich słodyczy.
Dla mięsożerców Ikea "pozostawiła" w ofercie potrawy będące całorocznym menu sieci.
Sieć potwierdziła, że przejście na wegetariańskie i wegańskie posiłki ma na celu zaoferowanie bardziej "przyjaznych dla planety i zrównoważonych posiłków". Lee Tupshafski, kierownik ds. asortymentu w Ikea Food, powiedział: "Wiemy, że świąteczne posiłki są ważną częścią świątecznego sezonu i naprawdę chcemy zachęcić naszych klientów do wypróbowania czegoś nowego w tym roku."
Ikea ma 19 sklepów w Wielkiej Brytanii.