Katarzyna Bosacka, prowadząca profil ''Wiem co jem'' otrzymała od swoich obserwatorów zdjęcia półek z cukrem w europejskich sklepach. Ile trzeba zapłacić za 1 kg cukru w Anglii i Holandii?
Katarzyna Bosacka w swoich mediach społecznościowych śledzi trendy na rynku spożywczym. Podjęła również temat cen cukru i jego dostępności w Polsce. Informacja o tym, że w ''drogiej Holandii w mieście Utrecht w popularnej sieci Albert Heijn'' za 1 kg cukru trzeba zapłacić 0,65 euro - w przeliczeniu przy aktualnym kursie 3,10 zł - wzbudziła sporo emocji.
Obserwatorzy dziennikarki nadesłali jej zdjęcia ze sklepów w wielu europejskich krajach. Jak podaje Katarzyna Bosacka, za 1 kg cukru trzeba obecnie zapłacić:
We Włoszech kilogram cukru kosztuje 0,79 EUR, czyli 3,76 zł. W Polsce ceny cukru wahają się od 5 do 9 zł.
Czytaj też Brak cukru. Deficyty wynikają ze wzmożonego popytu
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.