Inspiracje Horecatrends.pl: #bonappetit, czyli 5 klasyków kuchni francuskiej



PP, www.horecatrends.pl - 24 sierpnia 2020 09:24


Kuchnia francuska to nie tylko croissanty, ślimaki i pleśniowe sery popijane winem. Na pewno nie jest to kuchnia jednolita. Jest delikatna, ale może być też pikantna, bywa lekka i fantazyjna zarazem. Polscy instragramerzy czerpią z niej pełnymi garściami!

1. Sycąca i rozgrzewająca klasyka 

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej - na wywarze z podsmażoną cebulką i dodatkiem białego wina. Podawana oczywiście z serową grzanką. W sam raz na rozgrzewkę podczas nadchodzącej jesieni.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBfiD3OpJUh/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B3pVzJ1lky-/}

2. Francuskie jajeczne wariacje

Co prawda omlety znane już były w starożytnym Rzymie, ale to Francuzi zaczęli je urozmaicać i wzbogacać ich smak. Jaja to także nieodzowny dodatek do wytrawnych tartinek, quiche czy tostów.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBlNcp_HkXs/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CEOgOqqJjth/}

3. Nie tylko żabie udka

Stereotypowy Francuz sięga tylko po żabie udka, ślimaki, ostrygi i mule. I rzeczywiście skorupiaki i owoce morza są bardzo istotnym elementem kuchni francuskiej.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CD3EaqVhACZ/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B5FOIqXn5hm/}

4. Niezwykły gulasz

Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku - to francuski gulasz wołowy z pieczarkami i czerwonym winem. Zdaniem wielu szefów kuchni to też  jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Poddaje się ją długiej obróbce termicznej – dlatego przygotowanie trwa dość długo. Jednak jak to gulasz – wołowina po burgundzku najlepiej smakuje dzień lub dwa po przyrządzeniu. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/B-E5uhgJOnL/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CDjJ4n1pRy5/}

5. Słodkie jak #l'amour

Francuskie desery to nie tylko creme brulee czy makaroniki, ale także cała masa ciast, ciasteczek czy tart. Francuskie wypieki należą do najbardziej zróżnicowanych na świecie. Każdy region Francji opracował swój własny rodzaj słodyczy, koncentrując się na lokalnych składnikach.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B_DU2jSJepk/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B_9rGwjFEUQ/}