Partnerzy portalu
Inspiracje kulinarne z Chorwacji. Goniąc smak mijających wakacji Chorwacja to popularny kierunek wakacyjny Polaków; fot. unsplash.com

Inspiracje kulinarne z Chorwacji. Goniąc smak mijających wakacji

Cevapcici, szynka Prsut, ajvar, słodkości na bazie rakiji, liczne sery i wina - każdy turysta ma wiele kulinarnych wspomnień z Chorwacji związanych nie tylko świeżymi owocami morza.

Autor: PP Data: 26 sierpnia 2021 23:20

Kuchnia chorwacka jest czasem nazwana dalmacką / dalmatyńską (od nazwy krainy geograficznej, w której skład wchodzi także Bośnia i Hercegowina oraz Czarnogóra). To typowa kuchnia śródziemnomorska, oparta na dojrzałych w słońcu warzywach i owocach, świeżo wyłowionych z morza rybach i jagnięcinie. Wiele jej składników i dań jest także zaczerpniętych z kuchni bałkańskich. To wspaniały mix smaków, który kojarzy nam się z udanym kulinarnym urlopem!

Kultowe cevapcici

Cevapcici to jedna z najpopularniejszych potraw w Dalmacji! To kotlety z mięsa mielonego przygotowywane w Chorwacji oraz innych krajach bałkańskich. I w każdym z tych krajów noszą inną nazwę! To trochę jakby dekonstrukcja i pochodna kebabu. 

Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży.

Chorwacje must eat - szynka Prsut, sery, wino

Jak na kuchnię śródziemnomorską przystało, nie mogło w chorwackim menu zabraknąć suszonej szynki, serów oraz win. 

Pršut to rodzaj suszonej szynki wieprzowej. Wielu z Was może kojarzyć jej włoski odpowiednik szynki parmeńskiej prosciutto. 

Warto zwrócić uwagę m.in. na Paški sir, czyli rodzaj sera owczego (twardy i słony), wyrabiany wyłącznie na wyspie Pag.

Wart uwagi są także przysmaki z wyspy Istria: sery krowie i ocze oraz kiełbaski po istryjski (kawałki tradycyjnej surowej wieprzowej kiełbasy podsmażone na oliwie, a potem podduszone w winie).

Te wszystkie dobra warto popić winem. Wina produkowane z lokalnych szczepów stanowią niewątpliwą atrakcję Chorwacji. Postanowił to sprawdzić Jakub Szymanek, przebywający właśnie na wakacjach dziennikarz Horecatrends.pl!

Ajvar na tysiąc sposobów!

Ajvar to sos z papryk, bakłażanów oraz pomidorów, czasem także ostrej papryczki i/lub czosnku. Tradycyjnie przygotowywało się go opalając papryki nad ogniem – dzięki temu były słodkie, lekko dymne, sprężyste, a skórka odchodziła przy dotknięciu palcem. To tajnik sukcesu!

Miłośnicy ajvaru serwują go na mnóstwo sposób - jako pasta na kanapki, sos do mięs i makaronów, a nawet podstawa zupy!

Chorwacja na słodko

Chorwacja to prawdziwy raj dla miłośników słodyczy!

- Imotska torta, czyli tort migdałowy z miasteczka Imotski

- Vviški hib z wyspy Vis (ciasta robione wyłącznie z suszonych fig, nasion fenkułu i rakiji)

- Fritule (rodzaj małych pączków, najczęściej z dodatkiem skórki cytryny i rakiji)

- Dubrovačka rozata, która przypomina włoski creme caramel, francuski creme brulee, czy hiszpański flan (jednak składnikiem, który decyduje o wyjątkowości deseru jest likier różany)

- Kroštule - chorwackie faworki (chrupiące ciasto, które przygotowuje się z mąki, jaj, cukru, śmietany i rakiji).

Robert Makłowicz kulinarnym ambasadorem Chorwacji

Szczęśliwy posiadacz domu na półwyspie Pelješac, który wielokrotnie w swoich publikacjach i nagraniach zabiera swoich fanów do Dalmacji. Otwarcie przyznaje, że "kocha ten region" (także kulinarnie!).

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.