Ruszył sezon na szparagi, co widać nie tylko na bazarach czy w warzywniakach, ale także na profilach znanych szefów kuchni i gastroinfluencerów na Instagramie. Dzięki temu dowiemy się jakie #szparagi wybiera Grzegorz Łapanowski czy Małgorzata Minta lub jak je szybko i smacznie przygotować wg przepisu Marty Dymek.
Sezon na szparagi trwa tylko do połowy lipca, więc warto się zainspirować, aby przygotować smaczne dania.
Szparagi powinny znaleźć się w diecie osób dbających o linię, bo w 100 gramach zawierają jedynie 18 kilokalorii. Są także pełne wartości odżywczych. Zawierają dużo witaminy C i E, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wapń, fosfor i potas oraz błonnik.
Jak wnioskujemy z ostatnich postów na Instagramie szparagi dość łatwo jest przygotować. A pole do popisu jest spore - można jej jeść same lub z przeróżnymi dodatkami.
Ale uwaga! Szparagi to bardzo kruche warzywa, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Dobrej jakości szparagi muszą być świeże. Są wówczas słodkie, kruche, soczyste, jędrne, bez twardych włókien, dlatego najkorzystniej jest je przyrządzać w dniu zakupu. Warto wybierać te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. Przed gotowaniem twarde, zdrewniałe końcówki zawsze trzeba odłamać lub odciąć nożem. Ponadto z białych szparagów trzeba zdjąć skórkę.
A oto wybrane przez nas instagramowe inspiracje:
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.