Partnerzy portalu
Jagna Niedzielska: Aby nie marnować jedzenia po świętach, trzeba nauczyć się prewencji (wideo) fot. materiały prasowe

Jagna Niedzielska: Aby nie marnować jedzenia po świętach, trzeba nauczyć się prewencji (wideo)

Święta Bożego Narodzenia to bardzo przyjemny okres, podczas którego spędzamy sporo czasu z bliskimi. Najczęściej podczas wspólnych posiłków. Często jednak zdarza się, że po świątecznych obiadach i kolacjach w wielu domach zostaje sporo jedzenia. Co zrobić, aby nie marnować żywności po świętach radzi Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i propagatorka nurtu zero waste.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 20 grudnia 2019 07:02

Zdaniem Jagny aby nie wyrzucać jedzenia po świętach, trzeba nauczyć się prewencji.

– Prawdę mówiąc już samo myślenie o nadmiarze żywności po świętach mnie denerwuje. Cały proces od planowania do realizacji jest istotny i musimy się do tego przyłożyć. Świąteczny plan powinniśmy rozpocząć od listy gości. Tworzymy menu. Nie silimy się na 12 potraw. Pamiętajmy, że duży posiłek waży około 500g, zatem nie przesadzajmy z ilością. Robimy podział prac. Część dań przekazujemy do przygotowania gościom – tłumaczy Jagna Niedzielska.

– Starajmy się, żeby świąteczne menu składało się z dużej ilości potraw, które nadadzą się do zamrożenia. Pamiętajmy, że pierogi i uszka mogą leżeć w zamrażalniku 6 miesięcy, bigos i wędliny 3 miesiące, zioła 12 miesięcy, filetowane owoce 3 miesiące, pieczywo 3 miesiące, etc. Przygotowanie potraw dzielimy na 4-6 dni. Im więcej czasu, tym mniej pracy w popłochu i tym samym mniej zmarnowanej żywności. Pierogi, uszka i pierniki możemy przygotować 6 dni przed świętami i zamrozić. Bigos oraz śledzie 5 dni przed. Zakwas na barszcz, kompot z suszu oraz kapustę z grzybami do krokietów 4 dni przed. Masę na makowiec, pasztet, keks możemy przygotować 3 dni przed. Sałatkę jarzynową możemy zrobić nawet 2 dni przed świętami, jeśli wymieszamy warzywa z majonezem w dniu Świąt. Natomiast dzień przed świętami przygotujmy sernik/wypieki, groch z kapustą, warzywa do ryby po grecku, etc – dodaje.

Szefowa kuchni i propagatorka nurtu zero waste w rozmowie z nami podsumowuje również pod kątem kulinarnym kończący się 2019 rok. Tłumaczy, co jej zdaniem było najważniejszym gastrotendem w tym roku. Wyjaśnia, które kierunki będą najbardziej rozwijać się w 2020 oraz opowiada o swoich kulinarnych postanowieniach noworocznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.