Partnerzy portalu
Jagna Niedzielska: Koronawirus zmieni nie tylko gastronomię, ale też podejście Polaków do gotowania i kuchni zero waste Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Koronawirus zmieni nie tylko gastronomię, ale też podejście Polaków do gotowania i kuchni zero waste

- W pierwszych dniach kwarantanny większość miejsc gastro zanotowały spadek w obrotach o ok. 60%. Do tego brak personelu, z którym bez wirusa jest problem. Takie dane mówią same za siebie. To pogrąży małych i dużych. To największy test na przetrwanie w gastronomii jaki miałam okazje zobaczyć za mojego życia - mówi w rozmowie z horecatrends.pl, Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i propagatorka nurtu zero waste.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 18 marca 2020 16:08

- W większości przypadków, w gastronomii, nie ma takich rezerw finansowych, żeby móc udać się na przymusowe wakacje. Moim zdaniem na tym rynku będzie niestabilnie jeszcze bardzo długo. Czynsze w Warszawie są kosmiczne. Utrzymanie personelu na godziwych warunkach i umowach to ogromny koszt - dodaje Jagna Niedzielska.

Jej zdaniem, możliwość wydawania posiłków na wynos to mało pocieszająca forma. - Proszę mnie dobrze zrozumieć, absolutnie jestem za przymusową kwarantanną. To czas, w którym spłaszczymy skalę i możliwość zarażania się. Natomiast gastronomia w tym czasie dostaje sromotnie. Są pojedyncze miejsca, gdzie wynos się sprawdza, natomiast to jest forma ratowania się, a nie normalnego funkcjonowania - mówi.

 - To co ciekawe i atrakcyjne z konsumenckiego punktu widzenia, to dobrzy dostawcy, dobrych warzyw i owoców, zaczęli dostarczać towar konsumentom pod drzwi - dodaje.

Wydaje się przebywanie na kwarantannach i/lub świadome niewychodzenie z domów w obawie przed zarażeniem, zmieni podejście Polaków do gotowania w domu i kuchni zero waste.  

- Mówi się, że młode pokolenie w ogóle nie gotuje. Instagram oraz Facebook oszalał. Wszyscy gotują. Ponieważ moim zdaniem nie stać nas na to, żebyśmy wyrzucali jedzenie, to tym bardziej będziemy patrzeć na to jak sprawnie gospodarować domową kuchnią. Zresztą coraz więcej osób ma z tego bardzo dużo przyjemności. Bo kuchnia zero waste jest i smaczna, i ekonomiczna - mówi Jagna Niedzielska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.