Partner portalu
Jagna Niedzielska: Wymyślenie potraw ze składników, które są w domu, to świetna zabawa i trenowanie wyobraźni kulinarnej fot. facebook.com/jagnaniedzielskacool

Jagna Niedzielska: Wymyślenie potraw ze składników, które są w domu, to świetna zabawa i trenowanie wyobraźni kulinarnej

Świąteczny czas uwielbiamy między innymi za możliwość spróbowania wielu pysznych potraw i spotkania z wyjątkowymi ludźmi. Do grona takich osób należy Jagna Niedzielska, z którą wspólnie z Food Collective, porozmawialiśmy o jej przygotowaniach do świąt. Sprawdźcie koniecznie, kto rządzi wówczas w jej kuchni oraz jak powstają świąteczne dania według zero waste’owego poradnika.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 23 grudnia 2019 15:46

Horecatrends.pl: Co koniecznie znajdzie się na Twoim świątecznym stole?

W święta rządzi moja Mama Alicja i ja to bardzo szanuję. Nie biję się o miejsce lidera. Niezmiennie od 32 lat uczę się od niej jak przygotowywać święta. Dlatego menu to stały repertuar. Dzięki temu wiem jak szybko i smacznie przygotować świąteczne dania, jakich użyć składników oraz jakie ilości przygotować, żeby się nic nie zmarnowało.

Nigdy nie sililiśmy się na 12 dań. Ograniczamy się do kilku pozycji. Nie może zabraknąć mocno czosnkowego barszczu czerwonego z uszkami, które mają grzybowy farsz, słodki od długiego duszenia na maśle. Oprócz pierogów ruskich, zawsze są też pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Karp to sporadyczna historia, zawsze dominowała u nas biała ryba jak np. dorsz, podawana z kapustą i grochem. Kapusta i groch to moja ulubiona wigilijna potrawa. Ta mamałyga z grochu przyprawiona odrobiną kminku, w duecie z kwaśną, lekko zasmażaną kiszoną kapustą dawała dużo przyjemności. To, co stale pojawia się u Niedzielskich na świątecznym stole to gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są długo pieczone w śmietanowym sosie. Ta zmora dzieciństwa obecnie jest moją wielką miłością.

Jest jeden moment, gdy tupię nogami. Niestety nie pałam miłością do sałatki jarzynowej, chociaż kojarzy mi się ze wspólnym siedzeniem przy stole w kuchni i rozmowami o życiu. Podczas krojenia warzyw mamy na to sporo czasu. Zwłaszcza, że na sałatkę jarzynową Mama zawsze przygotowuje dużą miednicę. Wychodzi jej dużo, a zjadana jest w pierwszej kolejności. Zajadają się nią wszyscy oprócz mnie.

Jest też mała przestrzeń na nowości, za które odpowiadam ja. Nie planuję nic szczególnego, raczej wykorzystuję to, co w danym momencie jest w kuchni. Jest to między innymi pasztet wegański z warzyw korzeniowych, czy sernik na spodzie z czerstwego chleba. Są to przepisy z mojej książki kucharskiej „Bez resztek”, zero waste’owego poradnika.

Zawsze też odpowiadam za śledzie. Uwielbiam je i mogę długo o nich rozmyślać. Dlatego w tym roku będę mieć ze sobą słoik śledzi z kiszoną kalarepą i kombu, kolejny z ziołami, oliwą i makiem i ostatni słoik - śledzie z zieloną częścią pora i musztardą francuską.

W trakcie przygotowań do świąt, w kuchni stawiasz na tradycyjne przepisy czy nowoczesne rozwiązania? Skąd czerpiesz inspiracje?

Tak jak wcześniej wspominałam, podczas świąt stawiam na tradycje. Nie czuję potrzeby specjalnego wymyślania. Z racji tego, że na co dzień kombinuję i szukam nowych smaków, to podczas świąt chętnie poddaję się klasycznym rządom Mamy Alicji. Ja wyprawiłam święta raz w życiu, wtedy faktycznie pojawił się grzybowy barszcz z miso, czy pierogi ze słodką kapustą. Jednak doceniam i szanuję tę coroczną nudę w repertuarze, wywołującą miłe wspomnienia. Święta w rodzinnym domu na Podkarpaciu kojarzę głównie przez pryzmat jedzenia, nie kolęd i prezentów.

Skąd czerpię inspiracje? Zdecydowanie z lodówki! Odkąd pierwszy raz sięgnęłam po nóż, żeby przygotować posiłek, zawsze używam składniki, które są w danym momencie w domu. Chyba mamy taki rodzinny, kulinarny styl od zawsze. Nigdy nie robiłam specjalnych zakupów i to mnie kręciło najbardziej. Challange w postaci wymyślenia czegoś dobrego ze składników, które są w domu, to świetna zabawa i trenowanie wyobraźni kulinarnej. Poza tym, to jedna z czołowych zasad kuchni #bezresztek. Wykorzystuj, co masz, potem dokupuj. Inspiruj się przepisami kulinarnymi, nie kopiuj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.