Partnerzy portalu
Jagna Niedzielska: zero waste w gastronomii jest czymś naturalnym Jagna Niedzielska w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl opowiedziała m.in. o zero waste w gastronomii. / fot. archiwum PTWP

Jagna Niedzielska: zero waste w gastronomii jest czymś naturalnym

O zero waste często mówi się w kontekście sezonowości, a jak popatrzymy na szefów kuchni, to oni od wielu lat budują karty menu właśnie na bazie sezonowości – powiedziała Jagna Niedzielska.

Autor: Jakub Szymanek Data: 13 sierpnia 2021 15:50

Jagna Niedzielska w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl oceniła działania związane z ekologią zarówno wśród producentów i przetwórców, jak i samych konsumentów. 

– Mówiąc o ekologii, mam wrażanie, że jeszcze mało się dzieje w kierunku energii odnawialnej. Natomiast to, co się wydarzyło przez ostanie lata w gastronomii i branży spożywczej, patrząc na to, jak kupują ludzie, jakimi są konsumentami, to bardzo cieszy. Przez zmiany klimatu bardzo ciężko ma obecnie rolnictwo i przetwórstwo, ale to tu dzieje się najwięcej i najlepiej. Jest oczywiście dużo spraw, które powinny dziać się odgórnie, i nigdy nie będę uprawiać „spychologii” na konsumentów, bo to nie powinno być ani w jedną, ani w drugą stronę odpychane.  To co cieszy, że oprócz zbudowania samej świadomości u ludzi odnośnie ekologii, zaczynają iść za tym czynny – wyjaśniła.

– Widzę po moich kontaktach z producentami i konsumentami, co też potwierdzają różne raporty, że dzieje się dużo lepiej i mniej wyrzucamy, a tym samym mniej marnujemy jedzenia. Ale przed nami długa i ważna droga, bo jak pokazał raport ONZ, konieczne jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. I to nie tylko dwutlenka węgla, ale i metanu, który jak wiemy, jest używany przy hodowli krów. Wiemy o tym, że ograniczenie spożycia mięsa musi nastąpić. W tym miejscu muszę pochwalić Polskę, bo w porównaniu do innych krajów w Europie jesteśmy na świetnym poziomie w ograniczaniu spożywania mięsa. Coraz więcej osób jest świadomych odnośnie bioróżnorodności warzyw i owoców, i ten trend rozlewa na mniejsze miasta w naszym kraju. Oczywiście pomagają też w tym zamienniki mięsa, które stają się coraz bardziej popularne, natomiast chciałabym, aby naszą dietę zdominowały warzywa i owoce – dodała.

Jagna Niedzielska doceniła także gastronomię za podejście do niemarnowania jedzenia.

– Zero waste w gastronomii jest od samego początku. Restauracje mają w swojej naturalnej tkance zakodowane, żeby nie marnować jedzenia, bo to jest wyrzucanie pieniędzy. Strata zysku, dlatego wśród szefów kuchni jest ogromna odpowiedzialność za jedzenie. O zero waste często się mówi w kontekście sezonowości, a jak popatrzymy na szefów kuchni, to oni od wielu lat budują karty menu właśnie na bazie sezonowości. Dla szefów kuchni dbanie o to, żeby nie marnować jedzenia jest czymś naturalnym – podsumowała.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.