×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jajka po turecku robią furorę. Świetny pomysł na oryginalne śniadanie
Czym jest Çılbır i jak się robi jaja po turecku? | fot. Shutterstock

Jajka po turecku robią furorę. Świetny pomysł na oryginalne śniadanie

Autor: Witold Stech Data: 22 maja 2023 15:09

Wielu Polaków nie wyobraża sobie śniadania bez jajecznicy albo jajek gotowanych, tymczasem coraz większą popularność zyskują jajka po turecku. Czym jest Çılbır i jak się robi to pyszne danie?

  • Çılbır to tureckie danie z jajek z jogurtem.
  • Może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy.
  • Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie jajek w koszulkach.

Cilbir, czyli jajka po turecku to doskonale ugotowane jajka w koszulkach, podawane na pysznym i gęstym czosnkowym jogurcie, wykończone ciepłym pikantnym sosem maślanym lub oliwą z oliwek z płatkami czerwonej papryki. Oryginalnie podawane są często z pieczywem, np. tureckimi preclami Simit lub płaskim chlebem Barbari.

Jajka sadzone są niewątpliwie gwiazdą tego dania i należy je idealnie ugotować, aby mieć twarde białka otaczające płynne żółtko od wewnątrz.

Jajka sadzone są gwiazdą jajek po turecku. | fot. Shutterstock

Jak ugotować jajka w koszulkach?

W garnku należy zagotować wodę. Do wody trzeba dodać trochę octu, co pomaga utrzymać białko jaja razem.

Przed wbiciem jajek do wody należy zamieszać ją drewnianą łyżką, aby powstał wir. Pomaga to w tworzeniu kulistych jajek w koszulkach.

W dalszej kolejności można wbić jajko bezpośrednio do wody, albo też rozbić je i odsączyć białka na sitku o drobnych oczkach potrząsając nim. Dzięki temu pozbędziemy się płynnej części białek, a jajka będą się lepiej prezentować po ugotowaniu.

Jajka powinno się gotować nie dłużej niż 3 minuty. Szybko należy wrzucić jajko do środka wiru (gotować tylko jedno na raz. Jajka wyjmuje się łyżką cedzakową i odsącza z wody na ręczniku papierowym.

Czego potrzeba, żeby zrobić jajka po turecku? Lista składników

  • Jogurt grecki - najlepiej jogurt grecki z pełnego mleka. Powinien mieć temperaturę pokojową.
  • Czosnek - ząbek lub dwa świeżego czosnku, drobno posiekanego.
  • Jajka
  • Masło albo oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia – tradycyjnie jajka po turecku są wykończone odrobiną roztopionego masła, ale można także używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Papryka Aleppo - płatki papryki Aleppo są pikantne, ale z nutą subtelnej słodyczy. Można użyć innych płatków czerwonej papryki, które są dostępne.

Jak zrobić jajka po turecku (Çılbır)? Przepis krok po kroku

Przygotowanie tego dania jest zaskakująco łatwe. Śniadanie dla dwojga można przygotować w zaledwie 10 minut.

Krok 1. Przygotuj czosnkowy sos jogurtowy. Wymieszaj jogurt (w temperaturze pokojowej), czosnek i sól. Podziel pomiędzy dwie miski do serwowania i odłóż na bok.

Krok 2. Ugotuj każde jajko we wrzącej wodzie przez około 2 do 3 minut. Gdy drugie jajko się ugotuje, rozpocznij następny krok.

Krok 3. Przygotuj podgrzany sos z masła/oliwy z oliwek. Na małej patelni delikatnie podgrzej około 3 łyżek masła/oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z 2 łyżeczkami płatków pieprzu Aleppo na średnim ogniu.

Krok 4. Od razu przełóż jajka w koszulkach do przygotowanych misek jogurtowych i skrop podgrzaną oliwą z oliwek. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz