Wielu Polaków nie wyobraża sobie śniadania bez jajecznicy albo jajek gotowanych, tymczasem coraz większą popularność zyskują jajka po turecku. Czym jest Çılbır i jak się robi to pyszne danie?
Cilbir, czyli jajka po turecku to doskonale ugotowane jajka w koszulkach, podawane na pysznym i gęstym czosnkowym jogurcie, wykończone ciepłym pikantnym sosem maślanym lub oliwą z oliwek z płatkami czerwonej papryki. Oryginalnie podawane są często z pieczywem, np. tureckimi preclami Simit lub płaskim chlebem Barbari.
Jajka sadzone są niewątpliwie gwiazdą tego dania i należy je idealnie ugotować, aby mieć twarde białka otaczające płynne żółtko od wewnątrz.
W garnku należy zagotować wodę. Do wody trzeba dodać trochę octu, co pomaga utrzymać białko jaja razem.
Przed wbiciem jajek do wody należy zamieszać ją drewnianą łyżką, aby powstał wir. Pomaga to w tworzeniu kulistych jajek w koszulkach.
W dalszej kolejności można wbić jajko bezpośrednio do wody, albo też rozbić je i odsączyć białka na sitku o drobnych oczkach potrząsając nim. Dzięki temu pozbędziemy się płynnej części białek, a jajka będą się lepiej prezentować po ugotowaniu.
Jajka powinno się gotować nie dłużej niż 3 minuty. Szybko należy wrzucić jajko do środka wiru (gotować tylko jedno na raz. Jajka wyjmuje się łyżką cedzakową i odsącza z wody na ręczniku papierowym.
Przygotowanie tego dania jest zaskakująco łatwe. Śniadanie dla dwojga można przygotować w zaledwie 10 minut.
Krok 1. Przygotuj czosnkowy sos jogurtowy. Wymieszaj jogurt (w temperaturze pokojowej), czosnek i sól. Podziel pomiędzy dwie miski do serwowania i odłóż na bok.
Krok 2. Ugotuj każde jajko we wrzącej wodzie przez około 2 do 3 minut. Gdy drugie jajko się ugotuje, rozpocznij następny krok.
Krok 3. Przygotuj podgrzany sos z masła/oliwy z oliwek. Na małej patelni delikatnie podgrzej około 3 łyżek masła/oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z 2 łyżeczkami płatków pieprzu Aleppo na średnim ogniu.
Krok 4. Od razu przełóż jajka w koszulkach do przygotowanych misek jogurtowych i skrop podgrzaną oliwą z oliwek. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.