Partnerzy portalu
Jajko - synonim prostoty ale i bogactwa. Kulinarne inspiracje Z okazji Światowego Dnia Jaja prezentujemy kulinarne inspiracje z jajkiem w tle/ fot. shutterstock

Jajko - synonim prostoty ale i bogactwa. Kulinarne inspiracje

Jajko - przez jednych doceniane i uwielbiane,  przez  innych zupełnie ignorowane w kuchni. Jest podstawą wielu potraw i bardzo bogatym źródłem substancji odżywczych.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 07 października 2021 15:04

Jajko kojarzone jest z początkiem, zarodkiem, a jednocześnie z czymś, co dopiero zapowiada właściwe życie; to uniwersalny symbol życia.

Jajko to również podstawa wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem substancji odżywczych.

Jajka - bogate źródło witamin

Jajko to źródło selenu, witaminy D, B6, B12 i minerałów takich jak cynk, żelazo i miedź. Żółtka zawierają więcej kalorii i tłuszczu niż białka. Są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K oraz lecytyny - związku, który umożliwia emulgowanie w recepturach takich jak hollandaise lub majonez.

W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie, przepiórcze i indycze. Jaja drobiowe towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie (ikra) w postaci kawioru to bardziej wyrafinowany przysmak.

Jajko daje niemal nieograniczone możliwości w kuchni. Mogą być przystawką, śniadaniem, częścią obiadu, deseru czy trunku. Ale zacznijmy od początku...

Światowy Dzień Jaja - subiektywny przegląd jajek w kuchni

Just jajko... Na twardo lub na miękko - kwestia gustu. Sadzone czy jajecznica - ta z mięsem, warzywami lub sauté.

A może jako dodatek np. do zupy (chłodnik).

 Wariacje na temat jajka - jajecznica, omlety, suflety

Kto powiedział, że jajczne potrawy muszą być nudne?

Omlet - przy jego przygotowywaniu można puścić wodze fantazji i komponować go dowolnie. 

Podobnie jest z jajecznicą.

Suflety - tutaj również mamy ogromne pole do popisu. A Wy jakie wolicie? Na słodko czy słono?

 

Croque Madame - klasyka kuchni francuskiej

Croque Madame czyli Chrupiąca Pani to klasyczne, francuskie śniadanie, które pokochał cały świat. To ser lub szynka gotowana, które są umieszczane pomiędzy dwiema kromkami chleba. Tak przygotowana kanapka jest posypywana serem i zapiekana w piekarniku. Na zapiekance umieszcza się jeszcze jajko sadzone. 

Jajka w koszulce - czyli połączenia nieoczywiste

Jajo poche (z francuskiego), jajko poszetowe lub jajko w koszulce - płynne żółtko otulone jest przez ścięte białko niczym koszulką. Jajko poszetowe podaje się solo jako samodzielne danie śniadaniowe.

Benedict Eggs 🍳 - to potrawa kuchni amerykańskiej w postaci jajek w koszulce serwowanych na bułce z plastrem wędliny i polanych sosem holenderskim - ma sporą rzeszę wiernych fanów na całym świecie, w Europie, w tym w Polsce również.

Jajko na gofrach - można i tak!

Jajka w orientalnym stylu

Shakshuka (dosł. "mieszanka") - danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu - na dobre zagościło w menu konsumentów z Polski. Składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą

Ramen - smakuje z jajkiem

Ramen to zupa z makaronem, japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Często podawany z jajkiem na twardo.

Jajo na deser 

Kogel-mogel to prosty deser rodem z PRL-u, zrobiony z surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Niekiedy do masy z żółtek i cukru dodawane są także białka ubite na pianę. Bywa wzbogacany dodatkiem miodu, rumu, bitej śmietany, kakao, rodzynek lub soku z cytryny.

Dla fanoów mocniejszych trunków jajka polecają się w postaci ajerkoniaku – to likier jajeczny o dużej gęstości, którego głównymi składnikami są jajka, cukier i brandy. 

Jajko niejajko - czyli zamienniki

Dla fanów jajecznego aromatu i konsystencji także mamy coś specjalnego.

Czarna sól, znana także jako kala namak, wydobywana jest m.in. w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu. Można ją spotkać w kuchni wegan - a to ze względu na jej smak przypominający jajko.

Kala namak składa się głównie z chlorku sodu oraz niewielkich ilości: siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.

Just Egg to płynny roślinny zamiennik jaj tradycyjnych, z którego można przyrządzić „bezjajeczną jajecznicę”. Produkt powstał na bazie izolatu białka fasoli mung. 

Z kolei singapurski start-up Osome Food oferuje bezmięsny zamiennik...jajka na twardo. Produkt w formie mrożonej dostępny jest na razie jedynie w Azji.


 Jajko - pasuje do wszystkiego

Przygotowując dzisiejsze jajeczne inspiracje ja, autorka tego teksti, nie sądziłam, że jajko daje tyle możliwości. 

Ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia...

SMACZNEGO!

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.