Jeśli zdarza się Wam otworzyć butelkę wina i nie opróżnić jej w całości tego samego dnia to warto wiedzieć jak długo otwarte wino jest dobre do spożycia. Jaki jest sposób na jego przechowywanie?
Wino to jeden z niewielu produktów o bardzo długim okresie przydatności do spożycia: jeśli jest odpowiednio zamknięte i dobrej jakości, może przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
Jednak po otwarciu butelki wina okres przydatności tego trunku traci czas do bezpiecznego spożycia. Dlaczego? Bo kiedy płyn wchodzi w kontakt z tlenem, garbniki zostają pobudzone, a proces utleniania, który z czasem powoduje pogorszenie jakości wina, zostaje aktywowany, zamieniając je w kwas octowy - informuje onet.pl.
W przeciwieństwie do butelek nieotwartych, wino już zaczęte powinno się trzymać w pionie, żeby jak najmniejsza powierzchnia trunku miała styczność z tlenem. Z kolei odkorkowany już alkohol można przechować maksymalnie kilka dni – od 3 do 7 w zależności od rodzaju alkoholu - informuje winiarki24.pl.
– wino czerwone – specjaliści twierdzą, że może stać otwarte dłużej niż pozostałe rodzaje, aby wino przetrwało jak najdłużej, należy je szczelnie zakorkować i schować w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli spełnisz powyższe warunki, wino powinno wytrzymać do 6 dni;
– wino różowe – z uwagi na wyższą zawartość cukru może być przechowywane nieco dłużej, bo około 7 dni. Pod warunkiem, że będzie w lodówce, szczelnie zamknięte;
– wino białe – jego wytrzymałość szacuje się na maksymalnie 5 dni, jeśli ma odpowiednie warunki;
– wina musujące – ma najkrótszy czas spożycia po otwarciu, bo około 3 dni, głównie przez obecność ulotnego dwutlenku węgla.
Kiedy już mamy otwartą butelke wina, którą zamierzamy przechować - przede wszystkim należy dokładnie domknąć butelkę. Istnieją specjalne korki do otwartych butelek wina, które zapobiegają kontaktowi z powietrzem i pomagają zachować jego aromat na dłużej.
Istotne jest również naczynie, w którym przechowywane jest wino. Im bardziej pusta butelka, tym więcej powietrza będzie w niej zalegać dlatego warto przelać wino do mniejszej butelki.
Jednym z czynników, który najbardziej wpływa na zachowanie otwartego wina jest temperatura, dlatego warto unikać wystawiania go na działanie światła i ciepła. Idealna temperatura to 10-12°C dla win białych i 12-15°C dla win czerwonych.
Oprócz lodówki, idealnym miejscem do dłuższego przechowywania wina jest piwniczka na wino, która gwarantuje butelkom idealną temperaturę i wilgotność, chroniąc je przed światłem i innymi zapachami. Nigdy nie należy pić wina, które było otwarte przez miesiąc.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.