Sushi można jeść zarówno palcami, jak i trzymając je w pałeczkach. Dla osoby nieobytej z poprawnym trzymaniem pałeczek, ta pierwsza metoda może okazać się łatwiejsza. Okazuje się jednak, że także w tym przypadku istnieją pewne zalecenia.
Jak jeść sushi rękami? Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata, zaleca, by wzorować się w tym na Japończykach. jest kilka istotnych kwestii.
Japończycy kciukiem przytrzymują mięso, kładą dwa palce pod spód, odwracają, dotykają końcówką mięsa do sosu sojowego, kładą sushi na języku, w taki sposób, żeby sos sojowy wylądował z tyłu języka, a cały język pokryty był mięsem.
- Co się dzieje wtedy? Do naszego umysłu dopływa impuls o mocnej słoności (kropla sosu sojowego) plus smak umami. To wrażenie wygasza się, ale nie w sposób skokowy. Trwa to z kilkadziesiąt sekund – minutę. W tym momencie mózg rozpoznaje mięso, jego fakturę, smak i temperaturę. Rozkoszujemy się mięsem i dopiero wtedy zaczynamy gryźć i mieszać z ryżem, który jest lekko kwaśny, lekko słony. Ryż jest wtedy tylko dopełnieniem do mięsa - tłumaczy Dariusz Richter.
Kiedy zrobi się odwrotnie, czyli zanurzy ryż w sosie sojowym i położy na języku, to cały język odbiera słony smak. Trzeba szybko gryźć i mieszać, żeby to rozcieńczyć. Smaku mięsa się wtedy nie za bardzo czuje, więc można sprzedawać mięso niskiej jakości.
Sushi powinno się trzymać w ustach w całości, a nie gryżć po kawałku.
Czy kucharz powinien zrobić kulkę 21 gram ryżu czy np. 16 gram, czy położyć 8 gram mięsa czy 11 gram. Marketing mówi: zrób jak największe, to klient będzie widział duże. Ja uczę, żeby robić jak najmniejsze, tak żeby z przyjemnością trzymać całość w ustach i nie wstydzić się przy innych osobach tego gryźć.
Fragment pochodzi z artykułu horecatrends.pl z marca 2023 Sushi dostosowuje się do rynku - wywiad z Dariuszem Richterem
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.