×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jak kupować szparagi? Bosacka podpowiada
Sezon na szparagi trwa. Jak wybrać najlepszej jakości pęczek?/fot. shutterstock

Jak kupować szparagi? Bosacka podpowiada

Autor: MB Data: 15 maja 2023 16:37 | Aktualizacja: 16 maja 2023 08:06

Trwa sezon na szparagi. Jak wybrać pęczek? Katarzyna Bosacka ma kilka tipów.

Szparagi - czy warto je jeść?

- A wiadomo, że jedzenie sezonowe jest dla nas niesamowicie zdrowe i wartościowe! Szparagi zawierają sporo witaminy K i kwasu foliowego, do tego witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem cynku, selenu, mierzi, fosforu czy manganu -samo zdrowie! Tylko jak je kupować? Które wybieracie? Jak reanimować te, które już trochę zwiędły? - podpowiada w Social Mediach Katarzyna Bosacka.

Jak kupować szparagi?

Katarzyna Bosacka podpowiada internautom czym charakteryzuje się pyszny i świeży szparag.

Szparagi przede wszystkim powinny być jędrne. Zdrowy i smaczny pęczek rozpoznamy z daleka. Kiedy przełamiemy świeże szparagi na pół, warzywa strzelają sokiem. Dodatkowo ich grubsze końce od spodu muszą być bardzo jasne i soczyste. Takie szparagi będą idealnym składnikiem do sałatek, makaronów i zapiekanek.

Zwiędnięte szparagi - jak je uratować?

W sprzedaży możemy się natknąć także na warzywa nie pierwszej świeżości. Wyraźnie widać po nich, że są zwiędłe na skutek utraty sporej ilości wody. Ich końcówki są wysuszone i popękane.

Co jednak zrobić, jeśli takie szparagi przynieśliśmy do domu? 

Katarzyna Bosacka ma trik na uratowanie takich szparagów. Wystarczy ułamać je przy zgrubiałej końcówce. Tak przygotowane warzywa wkładamy następnie do naczynia z zimną wodą, a po ok. 1-2 godzinach kąpieli odzyskają dawny blask. Ze zwiędłych szparagów możemy także ugotować pyszną zupę. 

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz