Trwa sezon na szparagi. Jak wybrać pęczek? Katarzyna Bosacka ma kilka tipów.
- A wiadomo, że jedzenie sezonowe jest dla nas niesamowicie zdrowe i wartościowe! Szparagi zawierają sporo witaminy K i kwasu foliowego, do tego witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem cynku, selenu, mierzi, fosforu czy manganu -samo zdrowie! Tylko jak je kupować? Które wybieracie? Jak reanimować te, które już trochę zwiędły? - podpowiada w Social Mediach Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka podpowiada internautom czym charakteryzuje się pyszny i świeży szparag.
Szparagi przede wszystkim powinny być jędrne. Zdrowy i smaczny pęczek rozpoznamy z daleka. Kiedy przełamiemy świeże szparagi na pół, warzywa strzelają sokiem. Dodatkowo ich grubsze końce od spodu muszą być bardzo jasne i soczyste. Takie szparagi będą idealnym składnikiem do sałatek, makaronów i zapiekanek.
W sprzedaży możemy się natknąć także na warzywa nie pierwszej świeżości. Wyraźnie widać po nich, że są zwiędłe na skutek utraty sporej ilości wody. Ich końcówki są wysuszone i popękane.
Co jednak zrobić, jeśli takie szparagi przynieśliśmy do domu?
Katarzyna Bosacka ma trik na uratowanie takich szparagów. Wystarczy ułamać je przy zgrubiałej końcówce. Tak przygotowane warzywa wkładamy następnie do naczynia z zimną wodą, a po ok. 1-2 godzinach kąpieli odzyskają dawny blask. Ze zwiędłych szparagów możemy także ugotować pyszną zupę.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.