Partner portalu
Jak smakuje babie lato? 7 wrześniowych inspiracji 7 wrześniowych inspiracji; fot. unsplash.com / Canva

Jak smakuje babie lato? 7 wrześniowych inspiracji

Wspominając wakacje i egzotyczne połączenia smaków, zagryzamy potrawy i przekąski z grzybami, dynią, jabłkami czy marynowane przetwory. Tak właśnie pachnie i smakuje wrzesień i charakterystyczne dla niego babie lato! Daj się wiec zainspirować!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 07 września 2020 09:46

Zanim zaczniemy naszą inspiracyjną wyliczankę, zastanówcie się za co lubicie wrzesień...

1. Za wakacyjne wspomnienia!

Pandemia nie wstrzymała kulinarnych podróży! Podczas wypraw - zarówno tych krajowych, jak i zagranicznych, odkrywaliśmy nowe, ciekawe smaki. 

View this post on Instagram

Pocztówka z Chorwacji 🇭🇷 Dzisiaj zdradzę Ci swój przepis na udane wakacje na jachcie. Najpierw należy zgrać ekipę turbo pozytywnych i spokojnych przyjaciół. Następnie ogarnąć super jacht z dobrze wyposażoną kuchnią. Kiedy już dojedziesz na miejsce postaraj się spróbować wszystkich lokalnych i sezonowych smaczków. Ryby, owoce morza, warzywa, oliwy, pieczywo, sery, owoce - sezon na figi jest w pełni! Całość koniecznie popij schłodzonym chorwackim białym i różowym winem. Pamiętaj, aby być tu i teraz, korzystaj z każdej chwili. Jak? Nocuj na decku łajby i jeszcze pół przytomny patrz na wschodzące słońce, a wieczorem wspólnie z załogą żegnaj dzień zachodem słońca. Podpłyń pod farmę ostryg i muli, kup od razu kilka kg tych cudeniek. Jeśli masz szczęście trafisz na starszego rybaka, który do Ciebie podpłynie o wschodzie słońca i sprzeda Ci świeże ryby. Co 2-3 dni zatrzymaj się na kilka godzin w wybranych miasteczkach. Zwiedzaj, złap dobre espresso i delektuj się chwilą. Jeśli jesteś takim wariatem jak ja i nie potrafisz usiedzieć na miejscu trenuj! Biegaj, pływaj, ćwicz z @adrianna_palka czy z @chodakowskaewa zachowasz ciągłość i powrót do formy po wakacjach będzie mniej bolesny :) To jest mój pierwszy pobyt na jachcie i na pewno nie ostatni! Jeśli Ci się w życiu pojawi taką możliwość i nie masz choroby morskiej koniecznie spróbuj😉 _______ #davidgaboriaud #frenchchef #dgaboriaud #croatia #croatia🇭🇷 #croatiatravel #sailing #sailingboat #sailinginstagram #sailingcroatia #yacht #yachtlife #yachting #hanseyachts #summervibes #summertime #summerholidays #2020 #friendship #adriatic #sea #adriaticsea #sail #sailinglife #sailor #goodmemories #goodtimes

A post shared by David Gaboriaud (@davidgaboriaud) on

2. Za smaki na świeżym powietrzu

Wrzesień to końcówka wielu streetfoodowych imprez organizowanych na świeżym powietrzu. Ich start był w tym sezonie nieco opóźniony, oczywiście w związku z pandemią. Zachęcamy, by wspólnie ze znajomymi łapać ostatnie ciepłe chwile na zewnątrz.

3. Za jesienne warzywa

Wraz z wrześniem zaczyna się prawdziwy wysyp warzyw, nie tylko tych korzeniowych. Na pierwszy rzut proponujemy - dynię.

 

4. Za grzyby!

Warto rozejrzeć się już także za grzybami i ich kulinarnym wykorzystaniem. Znakomicie smakują w zupie, z makaronem i jako różnego rodzaju sosy, w wytrawnych tartach czy jako farsz do naleśników lub pierogów.

View this post on Instagram

Pyszne placuszki z cukinii z sosem kurkowym- które robiliśmy razem na wczorajszym story. Zapisze przygotowanie również w wyróżnionych relacjach ☺️ Zapraszam Was częściej na stories gdzie będziemy razem gotować 🥰 . Placuszki te są kwintesencją trwającego właśnie sezonu na cukinię i kurki, musicie ich spróbować 🥰 jeśli nie lubicie sera feta to uwierzycie, w ogóle go tu nie czuć, mowilsm o tym szczegółowo na stories ☺️ . ▪️40 g cebuli ▪️200 g kurek ▪️1 łyżeczka masła ▪️1 ząbek czosnku ▪️80 g mąki ▪️2 jajka ▪️1 kg cukinii ▪️250 g marchewki ▪️150 g sera feta ▪️100 g śmietanki, u mnie kokosowa ▪️Sól i pieprz ▪️Natka pietruszki . Przygotowuję sos- drobno pokrojona cebulę podsmażam na masle aż się zeszkli, dodaję czosnek i kurki, smażę aż grzyby stracą surowość. Dodaję śmietankę i natkę, doprawiam do smaku i odstawiam na bok. Cukinie i marchew tarkuje na tarce o małych oczkach, sole. Zostawiam na jakieś 10 min i po tym czasie odsączam. Do warzyw dodaje pokruszoną fetę, jajka, mąkę i mieszam na jednolite ciasto. Smażę na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Gotowe placki podaję z wcześniej przygotowanym sosem. . Kto z Was spróbuje? Jak podobała Wam się wczorajsza relacja? Dajcie znać. Czekam na Wasze zdjęcia i komentarze 😀 . Nie zapomnijcie o udziale w konkursie 🥰 _________________________________________ OBSERWUJ @jedz.pysznie I ZOSTAW PO SOBIE SERDUSZKO ❤️ _________________________________________ #warzywa #gotowanie #placki #sos #smacznie #przepis #kurki #pysznie #grzyby #pietruszka #wiemcojem #zdrowojem #zdroweprzepisy #feta #zdroweodzywianie #pomyslnaobiad #jemzdrowo #czystamicha #kolacja #przepis #zdrowo #cukinia #zdrowadieta #odchudzanie #zdrowe #pychotka #placki #pacuszki #marchewka #obiad

A post shared by Ania Zyśk(-53kg)ZDROWO•PYSZNIE (@jedz.pysznie) on

5. Za owoce - na pożegnanie lata

Żegnamy się z owocami jagodowymi i słodkimi morelami. Na straganach we wrześniu będą królować winogrona, śliwki, jabłka i gruszki. Z nich także można wyczarować przepyszne desery i przetwory na zimę. 

 
6. Za przetwory 

Wrzesień to również czas zamykania smaków w słoikach, tak by służyły nam w chłodniejsze zimowe dni. Te przetwory przygotowane w poprzednich tygodniach właśnie nabrały mocy w naszych spiżarniach i piwniczkach!

View this post on Instagram

🎊Sezon wekowy w pełni! przygotowałam dla Was krótkie ABC wekowania. kilka prostych zasad i metod, które ułatwią Wam przygotowanie przetworów. 🎊 🍴Po co pasteryzujemy przetwory? żeby pozbyć się drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za „psucie się” jedzenia a nawet zatrucia pokarmowe. Przetwory wekujemy w temp. 65-100 stopni. 🍴Słoiki- jakie wybrać? weki możemy przygotować na kilka sposobów. Najbardziej uniwersalne są szklane butelki i słoiki z zakrętką, te z gumkami są mniej odporne na temperaturę (gumka może pękać) i często przeciekają, kiedy odstawiamy je „do góry nogami” 🍴Pasteryzacja „na mokro” to najbardziej popularna metoda- duży garnek wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy 10-30 minut. Słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia 🍴Pasteryzacja „na sucho” przebiega w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. na blaszce wyłożonej ściereczką układamy słoiki i trzymamy w piekarniku przez 20-40 minut. Pozostawiamy do wychłodzenia w wyłączonym piekarniku lub odstawiamy do góry dnem na blacie do ostygnięcia 🍴Pasteryzacja „na leniucha” to metoda dla mniej cierpliwych. Polega na wlaniu gorących, wrzących przetworów do słoików i odstawieniu słoików do góry dnem do ostygnięcia. Bywa ryzykowna. Nadaje się do bardziej płynnych przetworów jak konfitury lub soki. 🍴Pasteryzacja „w zmywarce” Tak tak dobrze czytacie- można pasteryzować słoiki w zmywarce. Mieści się ich na raz zecydowanie więcej niż w garnku. Wystarczy ustawić w zmywarce słoiki i uruchomić program (bez środków do mycia!), który pracuje w temp 65-100 stopni. Najlepiej pozostawić słoiki w środku do ostygnięcia. 🍴kilka złotych zasad wekowania: -pamiętaj, żeby blaszkę lub garnek zawsze wyłożyć ściereczką -słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się stykać ani dotykać brzegów garnka -do weków przygotuj wyparzone lub wyprażone w piekarniku słoiki -Dbaj, żeby podczas zakręcania brzeg słoika i zakrętka były czyste i suche -Zimne słoiki wkładaj do zimnego piekarnika lub wody w garnku, a jeszcze gorące do już nagrzanego urządzenia lub gorącej wody. -Po pasteryzacji nakrętka na słoiku powinna być lekko wklęsłą pokrywkę. POWODZENIA

A post shared by Adriana Marczewska szef kuchni (@adriana_marczewska) on

View this post on Instagram

Jakie przetwory robicie⁠ na zimę? Ja się przyznam, że ilekroć zabiorę się za zrobienie kilku słoików czegoś dobrego, to zjadam to na bieżąco i na zimę nie mam odłożone nic 😂 Dziś zostawiam Wam przepis na pyszną turecką pastę paprykową, uwaga pikantną!, super dodatek do kanapek i sera 😋⁠⠀ ⁠⠀ ✅Składniki (na 200 g):⁠⠀ ✔️3 czerwone papryki⁠⠀ ✔️2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku)⁠⠀ ✔️1 łyżka cukru⁠⠀ ✔️1 łyżka białego octu winnego⁠⠀ ✔️1 łyżeczka oliwy⁠⠀ ✔️1/2 łyżeczki soli⁠⠀ ✔️oliwa do polania wierzchu⁠⠀ ⁠⠀ ✅Przygotowanie:⁠⠀ 1. Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik przez 30 minut o do momentu nagrzania się piekarnika. Jeżeli używasz słoika z gumową uszczelką, pamiętaj aby zdjąć ją przed wstawieniem słoika do piekarnika.⁠⠀ 2. Z papryk usuń ogonki i pestki. Miąższ pokrój na kawałki i umieść w robocie kuchennym razem z pozostałymi składnikami pasty. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż pastę do garnka z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż pasta zgęstnieje. ⁠⠀ 3. Przełóż pastę do wysterylizowanego słoika, wierzch zalej oliwą w celu zabezpieczenia przed pleśnią. Zamknięty słoik przechowuj w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze zalewaj wierzch świeżą porcją oliwy. ⁠⠀ ⁠⠀ #fromscratch #blogerkakulinarna #fotografkulinarny #fotografiakulinarna⁠ #veganfoodshare #meatlessmonday #foodblogart⁠ #stylizacjakulinarna #foodstylist⁠ #still_life_gallery #tastingtable #lifeandthyme #eatprettythings #eatpretty #Lr_Savor #tv_stilllife #isolationcreation #przepisy #prosteprzepisy #comfortfood⁠ #peppers #papryka #prostyprzepis #przetwory #piatekfleksi @retrodusza

A post shared by Zuzanna Ploch - Fotograf (@chilliczosnekioliwa) on

7. Za smaczne okazje do świętowania!

7 września - dzień miłośników piwa

16 września - dzień guacamole

18 września - dzień cheeseburgera

20 września - dzień pizzy pepperoni

25 września - dzień homara

27 września - dzień czekoladowego napoju mlecznego

29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy

Nie zapominajcie, że żeby dobrze zjeść, wcale nie potrzebujemy okazji!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.