Jak zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków w czasie pandemii?



horecatrends.pl/informacja prasowa - 09 grudnia 2021 11:51


Według badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” ponad 40% badanych zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w ciągu 12 miesięcy.

Do stosowania ograniczeń żywieniowych lub diety aktualnie przyznaje się 85% respondentów i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020, czyli przed pandemią. Najczęściej wskazywane zmiany to: spożywanie mniejszej ilości cukru, mięsa, jedzenie większej ilości warzyw, a także ograniczenie dziennej liczby przyjmowanych kalorii. Jako główny powód zastosowania zmian w żywieniu tak jak i przed pandemią ankietowani wskazali chęć prowadzenia zdrowego stylu życia.

Dla 40% badanych, pandemia wpłynęła pozytywnie na sposób odżywiania, 20% wskazało wpływ negatywny.

Prawidłowe odżywianie nadal jest uważane jako najważniejszy element dla naszego zdrowia (40% w 2021r.; 48% w 2020r.). Zdrowa żywność kojarzy się nam przede wszystkim ze świeżymi i nieprzetworzonymi produktami, bez konserwantów i o obniżonej zawartości cukru.

Warto jednak zaznaczyć, że podczas pandemii wzrosła również tendencja do dokonywania niekorzystnych dla naszego organizmu wyborów w obszarze dań gotowych i niezdrowych przekąsek. Pomimo, że ponad 40% ankietowanych zadeklarowało zwiększenie spożycia warzyw i owoców od początku pandemii to aż 30% wszystkich badanych przyznało również, że przez pandemię częściej sięgało po słodycze, 26% po słone przekąski, a 21% zamawiało fast food.

Raport Kukuła Healthy Food 2021 wskazuje także, że podczas pandemii zmniejszyło się dla nas znaczenie sportu, a zaczęliśmy doceniać spokojny tryb życia, który jako kluczowy dla zdrowia wymieniło w tym roku 26% ankietowanych (23% w 2020 roku). Natomiast uprawianie sportu jako ważne dla zdrowia wskazało tylko 19 % i jest to o 5% mniej niż w 2020 roku.

Wzrasta liczba Polaków całkowicie wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego

Podczas pandemii o 2% wzrosła liczba wegan, czyli osób, które całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganizm zadeklarowało w tym roku już 6% badanych. Liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do ubiegłego roku i nadal wynosi 10%. Ponadto aż 12% respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską a 7% dietę wegańską w najbliższym czasie.

- Coraz więcej osób wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów – komentuje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Kukuła Healthy Food

Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie

Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020r. Prawie połowa tej grupy (45%) to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier.

Dużą uwagę przywiązujemy również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44%), a także nie jadania posiłków po określonej godzinie (33%). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, redukcja masy ciała lub problemy zdrowotne.

37% Polaków korzysta z diet pudełkowych

Według raportu Kukuła Healthy Food 2021 na przełomie września i października bieżącego roku z diet pudełkowych korzystało 37% respondentów. Aż 60% tej grupy korzysta z cateringu dietetycznego w sposób okazjonalny (np. ważne, życiowe wydarzenie, redukcja masy ciała lub budowa masy mięśniowej), 21% kupuje „pudełka” stale lub przez dłuższy czas. Pozostała część tej grupy zamawia nieregularnie. Główne powody korzystania z diety pudełkowej to chęć: zdrowszego odżywiania, utraty masy ciała lub urozmaicenia dotychczasowej diety. Kolejne 37% respondentów zamierza wypróbować usługę jeszcze w tym roku. 

Jako największą zaletę diety pudełkowej wśród osób korzystających i nie korzystających z tej usługi wskazuje się oszczędność czasu związana z zakupami i przygotowaniem posiłków.