Do 31 lipca trwa Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week. Na gości czekają 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche i festiwalowy cocktail. Z festiwalowego menu Dining Week przedstawiamy kilka wybranych deserów.
To jedno ze słynniejszych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy stworzone przez popularną restauratorkę - Magdę Gessler. To tam zjecie przepiękny festiwalowy deser z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli porzeczki i maliny oraz dodatkiem bezy. Będąc w tym miejscu, zdecydowanie warto również spróbować deserów z regularnej karty. Szef Kuchni, Patryk Brunicki, zdradza jakie słodkości najczęściej wybierają Goście! Najpopularniejszym i ulubionym deserem wśród naszych Gości jest słynna zupa nic Magdy Gessler, która jest swoistym „niebem w gębie”! To sezonowe owoce skąpane w puszystym kremie z aromatem prawdziwej wanilii i z dodatkiem likieru jajecznego oraz amaretto. Towarzysząca im pistacjowa beza i waniliowe lody oraz pokruszone pistacje sprawiają, że zupa nic ma jednak wszystko… Dużą popularnością aktualnie cieszą się również pierogi z jagodami, które podajemy sezonowo - to wyjątkowy smak lata i dzieciństwa, przywołują naszym Gościom miłe wspomnienia tych jedzonych u mamy lub babci. Nie mogę nie wspomnieć także o serniku prawdziwie krakowskim, który U Fukiera jest pozycją obowiązkową dla smakoszy tradycyjnych ciast.
Ta niemiecka restauracja położona przy ulicy Grzybowskiej 43a zaprasza na pfirsiche strudel z rozmarynem, kwiatami soli oraz lodami waniliowymi z kminkiem i miodem. To właśnie ten deser pokochali Goście minionej edycji Restaurant Weeka przydzielając mu tytuł “Najlepszego deseru” w Plebiscycie Gościa. Teraz zaskakuje nieco inną i bardziej brzoskwiniową wersją!
Czy mamy tutaj wielbicieli francuskich i oldschoolowych słodkości? Jeśli tak, to zdecydowanie polecamy zajrzeć podczas Dining Weeka do restauracji Enjoy mieszczącej się w Hotelu Platinium Palace***. To właśnie tutaj czeka na Was mille-feuille z białą czekoladą, świeżymi owocami oraz chrupiącą bezą! Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje.
Deserów nigdy dość, szczególnie takich, jakie serwuje Progres Bistro podczas Dining Weeka! Specjalnie na Festiwal Szef Kuchni Marcin Babiarz przygotował lody z siana borówki, maliny marynowane w syropie z kwiatów bzu oraz biszkopt czekoladowy. Jeśli więc będziesz w Trójmieście, zrób przerwę pomiędzy spacerami brzegiem morza a zwiedzaniem starówki, na festiwalowy przystanek w restauracji Progres Bistro.
W Krakowie na ciasto do popołudniowej kawy poleca się to z Del Papa Ristorante! Podczas Festiwalu zjecie przepyszny sernik z ricotty z bakaliami, marakują i czekoladą!
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.