Partnerzy portalu
Jakie desery przygotowali szefowie kuchni na Dining Week? Do 31 lipca trwa Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week. / fot. materiały prasowe

Jakie desery przygotowali szefowie kuchni na Dining Week?

Autor: horecatrends.pl Data: 27 lipca 2022 13:55

Do 31 lipca trwa Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week. Na gości czekają 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche i festiwalowy cocktail. Z festiwalowego menu Dining Week przedstawiamy kilka wybranych deserów.

Restauracja “U Fukiera”- Warszawa

To jedno ze słynniejszych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy stworzone przez popularną restauratorkę - Magdę Gessler. To tam zjecie przepiękny festiwalowy deser z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli porzeczki i maliny oraz dodatkiem bezy. Będąc w tym miejscu, zdecydowanie warto również spróbować deserów z regularnej karty. Szef Kuchni, Patryk Brunicki, zdradza jakie słodkości najczęściej wybierają Goście! Najpopularniejszym i ulubionym deserem wśród naszych Gości jest słynna zupa nic Magdy Gessler, która jest swoistym „niebem w gębie”! To sezonowe owoce skąpane w puszystym kremie z aromatem prawdziwej wanilii i z dodatkiem likieru jajecznego oraz amaretto. Towarzysząca im pistacjowa beza i waniliowe lody oraz pokruszone pistacje sprawiają, że zupa nic ma jednak wszystko… Dużą popularnością aktualnie cieszą się również pierogi z jagodami, które podajemy sezonowo - to wyjątkowy smak lata i dzieciństwa, przywołują naszym Gościom miłe wspomnienia tych jedzonych u mamy lub babci. Nie mogę nie wspomnieć także o serniku prawdziwie krakowskim, który U Fukiera jest pozycją obowiązkową dla smakoszy tradycyjnych ciast.

Frank WineBar & Shop - Warszawa

Ta niemiecka restauracja położona przy ulicy Grzybowskiej 43a zaprasza na pfirsiche strudel z rozmarynem, kwiatami soli oraz lodami waniliowymi z kminkiem i miodem. To właśnie ten deser pokochali Goście minionej edycji Restaurant Weeka przydzielając mu tytuł “Najlepszego deseru” w Plebiscycie Gościa. Teraz zaskakuje nieco inną i bardziej brzoskwiniową wersją!

 Enjoy (Hotel Platinium Palace ***) - Wrocław

Czy mamy tutaj wielbicieli francuskich i oldschoolowych słodkości? Jeśli tak, to zdecydowanie polecamy zajrzeć podczas Dining Weeka do restauracji Enjoy mieszczącej się w Hotelu Platinium Palace***. To właśnie tutaj czeka na Was mille-feuille z białą czekoladą, świeżymi owocami oraz chrupiącą bezą! Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje.

Progres Bistro - Trójmiasto

Deserów nigdy dość, szczególnie takich, jakie serwuje Progres Bistro podczas Dining Weeka! Specjalnie na Festiwal Szef Kuchni Marcin Babiarz przygotował lody z siana borówki, maliny marynowane w syropie z kwiatów bzu oraz biszkopt czekoladowy. Jeśli więc będziesz w Trójmieście, zrób przerwę pomiędzy spacerami brzegiem morza a zwiedzaniem starówki, na festiwalowy przystanek w restauracji Progres Bistro.

Del Papa Ristorante - Kraków

W Krakowie na ciasto do popołudniowej kawy poleca się to z Del Papa Ristorante! Podczas Festiwalu zjecie przepyszny sernik z ricotty z bakaliami, marakują i czekoladą! 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz