Dla osób z cukrzycą typu 2 odżywianie ma kluczowe znaczenie dla ich stanu zdrowia. Diabetycy muszą uważać zarówno na to, co jedzą i co piją. Jedno i drugie może krytycznie wpłynąć na poziom cukru we krwi.
Kontrolowanie poziomu glukozy we krwi wymaga planu zdrowego odżywiania a także rezygnację z niektórych produktów, które nie są najlepsze dla osób z cukrzycą. Napoje i soki owocowe zwykle nie są zalecane dla osób z cukrzycą typu 2 ze względu na wysoką zawartość cukru. Lepiej postawić na soki warzywne lub warzywno-owocowe, w których warzywa będą miały przewagę.
Owoce zawierają dużą ilość błonnika, który jest doskonałym składnikiem odżywczym, ponieważ spowalnia wchłanianie glukozy lub cukru z przewodu pokarmowego. Jednak jeśli chodzi o soki owocowe, większość tego błonnika jest usuwana podczas procesu wyciskania soku, pozostawiając głównie cukier, który po spożyciu może prowadzić do szybkiego i wysokiego skoku poziomu glukozy we krwi.
Mimo, że picie soku nie spowoduje problemów dla większości osób, to jednak osoby z cukrzycą mogą nie być w stanie ich spożywać ze względu na potencjalne ryzyko związane z szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Samodzielnie wyciskane soki z owoców i warzyw będą miały następujące indeksy glikemiczne:
sok grejpfrutowy - indeks glikemiczny 20
sok pomidorowy - indeks glikemiczny 23
sok z buraka - indeks glikemiczny 30
sok z granatu - indeks glikemiczny 35
sok jabłkowy - indeks glikemiczny 41
sok pomarańczowy - indeks glikemiczny 43
sok z marchwi - indeks glikemiczny 43
Więcej czytaj na www.portalspozywczy.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.