Jakie wina wybrać do burgera czy karkówki, a jakie do dań z warzyw czy ryb? Czy wino pasuje do kiełbasy lub kaszanki z grilla?
Sezon grillowy w pełni, a Polacy coraz chętniej kupują wina. Co dobrać do dań wegetariańskich, sałatek, chudych ryb, a co do łososia czy karkówki lub burgera? Nie wspominając już o kiełbasie czy kaszance.
Wiele smakowych kombinacji przetestować warto samemu, ale są wskazówki, które ułatwią winny wybór przed kolejnym spotkaniem przy grillu.
- Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecam wino czerwone. Argentyński malbec, włoskie wino z Toskanii (burger z roztopionym serem i pomidorem- obłędne połączenie) lub wino z francuskiego regionu Bordeaux będą świetnym wyborem – zapewnia Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.
Podobne ciężkie wina, wytrawne i czerwone pasują do kiełbasy czy kaszanki z grilla. Można przyjąć zasadę - im bardziej tłuste i ciemniejsze w kolorze mięso, tym cięższe i wytrawniejsze powinno być wino. Chodzi o to, żeby podbić smak jedzenia winem, ale aby ani trunek, ani potrawa nie przytłumiły towarzystwa.
Więcej czytaj na www.portalspozywczy.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.