×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jakie wina do dań z grilla?
Jakie wina dobrać do dań z grilla: karkówki, burgerów, ryby czy dań wegetariańskich?/fot. unsplash.com

Jakie wina do dań z grilla?

Autor: AK Data: 05 maja 2022 16:05

Jakie wina wybrać do burgera czy karkówki, a jakie do dań z warzyw czy ryb?  Czy wino pasuje do kiełbasy lub kaszanki z grilla?

Sezon grillowy w pełni, a Polacy coraz chętniej kupują wina. Co dobrać do dań wegetariańskich, sałatek, chudych ryb, a co do łososia czy karkówki lub burgera? Nie wspominając już o kiełbasie czy kaszance.

Wiele smakowych kombinacji przetestować warto samemu, ale są wskazówki, które ułatwią winny wybór przed kolejnym spotkaniem przy grillu.

Wino do karkówki, burgerów i kiełbasy

- Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecam wino czerwone. Argentyński malbec, włoskie wino z Toskanii (burger z roztopionym serem i pomidorem- obłędne połączenie) lub wino z francuskiego regionu Bordeaux będą świetnym wyborem – zapewnia Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Podobne ciężkie wina, wytrawne i czerwone pasują do kiełbasy czy kaszanki z grilla. Można przyjąć zasadę - im bardziej tłuste i ciemniejsze w kolorze mięso, tym cięższe i wytrawniejsze powinno być wino. Chodzi o to, żeby podbić smak jedzenia winem, ale aby ani trunek, ani potrawa nie przytłumiły towarzystwa.

Więcej czytaj na www.portalspozywczy.pl.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz