Partnerzy portalu
Jakub Kuroń zdradza "gorące" grillowe trendy fot. unsplash.com

Jakub Kuroń zdradza "gorące" grillowe trendy

Poza wyborem tradycyjnych przysmaków, w tym sezonie warto urozmaicić grillowe menu o bardziej wykwintne, ale wcale nie skomplikowane potrawy. O grillowe trendy na ten rok serwis mamkuchnie.pl, zapytał Jakuba Kuronia.

Autor: mamkuchnie.pl Data: 19 czerwca 2019 12:09

Poza tradycyjnymi, mięsnymi specjałami na grilla – w tym sezonie warto postawić na nieco urozmaicone dania z kuchni świata. Alternatywą dla klasycznych steków będą kebabczety – flagowe bułgarskie danie – podłużne kotleciki z mielonego mięsa nadziewane na patyczki, podawane z aromatycznym, paprykowym dipem. – Rozdrabnianie zmrożonego mięsa sprawia, że włókna nie zostają zmiażdżone, a jedynie posiekane. Dzięki temu sok komórkowy mięsa pozostaje i jest ono po zgrillowaniu bardziej soczyste - dodaje Jakub Kuroń.

Jako szybka przekąska w piknikowym menu świetnie sprawdzą się również klasyczne burgery. Jednak zamiast grillowania mięsa – można je wcześniej ugotować na parze, co jest świetną opcją dla dbających o linię, a także tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym grillem. 

Grillowe party najlepiej rozpocząć od orzeźwiającego chłodnika – np. z pora, selera i ziemniaków. – To tzw. Vichysoiss – potrawa pochodząca z centralnej Francji – kremowa zupa na bazie bulionu i młodych warzyw, w której rozsmakowała się cała zachodnia Europa. Doskonale sprawdzi się podawana w małych słoiczkach. Podobnie podać możemy szybką sałatkę na bazie sezonowych i lokalnych składników - młodych ziemniaków, szparagów, pomidorów i sera korycińskiego – przekonuje Jakub Kuroń.

Barbecue nie może obyć się bez królowej letnich napojów, czyli lemoniady. W tym sezonie prym będzie wiodła lemoniada z miąższu arbuza z dodatkiem syropu z agawy. Do lemoniady można dodać także zamrożone, drobne owoce (truskawki, maliny, borówki) lub podawać z zamrożonymi w kostkach lodu jadalnymi kwiatami (czarnym bzem, bratkami, stokrotkami czy begonią), które nie tylko pięknie wyglądają, ale i aromatyzują lemoniadę. Każdą lemoniadę najlepiej serwować zaraz po przygotowaniu z dodatkiem kostek lodu.

Więcej na mamkuchnie.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • lenka

    O tak, lemoniada i mohito królują na grillowym stole. Lemoniada z cytrusów, mięty i gazowanej cisowianki najlepiej smakuje, gdy postoi kilka godzin w lodówce

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.