Partnerzy portalu
Jakubiak o trendach: Zawsze będzie to powrót do domu Tomasz Jakubiak jako juror MasterChef Junior. Fot. MasterChef Junior Polska TVN/Facebook

Jakubiak o trendach: Zawsze będzie to powrót do domu

Autor: KG/horecatrends Data: 25 lipca 2022 08:30

- Trendy zawsze idą w tę samą stronę: powrót do domu. Kuchnia, której nigdy się nie wyrzekniemy to kuchnia, którą mamy zakorzenioną w sercu - uważa Tomasz Jakubiak, kucharz, prowadzący programy kulinarne, autor książek kucharskich.

- Możemy iść przez fine dine, możemy iść przez molekuły, możemy iść tu i tam, i tak wszystko wraca do początku. Ten ruch tektoniczny w gastronomii zawsze się będzie odbywać, co ileś lat, ale zawsze i tak jest powrót do tradycji i ewentualnie zmodernizowania, rekonstrukcji tej tradycji, ale zawsze to będzie tradycja - mówił Tomasz Jakubiak, goszcząc w programie ‘’Grube rozmowy’’ Pawła Gruby na YouTube.

Zwrócił uwagę, że kuchnia molekularna utrzymała chwilę.

- Zostało z niej parę smaczków. Fine dine jest to przepiękna forma podawania i na pewno wyprowadził do gastronomii coś niebywałego, czyli totalny artyzm. Pokazał, że jednak kucharz potrafi być artystą malarzem, a nie tylko rzemieślnikiem i na pewno forma, której nauczył nas fine dine zostanie, ale jeżeli chodzi o smaki, cały czas kręcimy się wokół lokalności – wskazał.

Wskazał, że przewodnik Michelin szuka miejsc, które robią jedzenie z obrębu 5 km od restauracji na recepturach, które są lokalne i tradycyjne.

- Zawsze powtarzałem, że to, co mamy wokół siebie, to, co jadła nasza babcia, prababcia to zawsze do nas wróci, bo jesteśmy takich smaków nauczeni i od nich nie uciekniemy - podsumował Jakubiak.

Czytaj też Jakubiak o MasterChef Junior: Zastanawiałem się, czy być grubym ogrem, czy…

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz