Partnerzy portalu
Jan Kuroń: przejście na dietę roślinną nie jest takie trudne (wywiad) Jan Kuroń w rozmowie z Jakubem Szymankiem opowiedział m.in. o aktualnych trendach kulinarnych / fot. facebook.com/JamarKochajEnergie

Jan Kuroń: przejście na dietę roślinną nie jest takie trudne (wywiad)

Fakt, że coraz więcej osób rezygnuje z mięsa, oceniam bardzo dobrze. Jednak masowa produkcja mięsa bywa nieetyczna, a zwierzęta są czasami trzymane w warunkach urągających jakiemukolwiek życiu – powiedział w rozmowie z horecatrends.pl Jan Kuroń, kucharz, absolwent Le Cordon Bleu.

Autor: Jakub Szymanek Data: 14 lipca 2021 16:46

Horecatrends.pl: Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa i przechodzi na dietę roślinną. Jak oceniasz to zjawisko?

Jan Kuroń, kucharz: Oceniam to bardzo pozytywnie. I ciężko mi powiedzieć inaczej, ponieważ mam w domu syna, który unika mięsa i żonę, która jest weganką. Sam zaś jestem bardziej wegetarianinem, także u nas w domu mięso pojawia się sporadycznie. A przerzucenie się na dietę roślinną w dużej mierze nie jest wcale takie trudne.

Fakt, że coraz więcej osób rezygnuje z mięsa, oceniam bardzo dobrze. Jednak masowa produkcja mięsa bywa nieetyczna, a zwierzęta są czasami trzymane w warunkach urągających jakiemukolwiek życiu. Po drugie, jest to zdecydowany oddech dla klimatu, ponieważ ekspansywna hodowla zwierząt też odciska swoje piętno na środowisku. A po trzecie, dieta roślinna jest zazwyczaj zdrowsza i mniej kaloryczna. Chociaż patrząc akurat np. na warzywa strączkowe to różnie z tą kalorycznością bywa. Po prostu trzeba uważać na to, co się je. Na pewno dieta wegańska jest mniej kaloryczna i zdrowsza, bo nie mamy w niej cholesterolu.

Mówiąc o dietach i jedzeniu, innym trendem, który rozwinął się w pandemii było gotowanie w domu. Jak uważasz, czy po otwarciu restauracji ten trend nadal się utrzyma, czy jednak porzucimy gotowanie w domu na rzecz jedzenia „na mieście”?

Ludzie faktycznie zaczęli w pandemii gotować w domu i podejrzewam, że część z nich mogła to polubić, nawet pokochać i przekonać się do tego. Zwłaszcza jak sobie policzyli, że na jedzenie „na mieście” czy catering dietetyczny wydawali kwotę X, a jak gotowali w domu, to ta kwota była zdecydowanie niższa. Ale dla pewnej grupy ludzi wychodzenie do restauracji jest to sposób bycia i socjalizowanie się, i to jest istotna kwestia.

Moim zdaniem Polacy i tak są dobrze uświadomieni, jeśli chodzi o jedzenie. Wystarczy spojrzeć po ilości blogów i naszej aktywności w internecie, gdzie np. Niemcy mają dużo mniej blogów kulinarnych i aktywności w sferze kulinarnej, a jednak są krajem dwa razy większym, więc to świadczy o potencjale i zamiłowaniu Polaków do gotowania. Natomiast ciężko mi przewidzieć, jak to będzie dalej wyglądać. Myślę, że dla każdego coś będzie i jakoś się to przemodeluje. Na pewno ten system, który znaliśmy sprzed pandemii nie będzie mieć racji bytu.

Czytaj również: Jan Kuroń: praca w gastronomii nie jest bezpieczna

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • polak

    A ja i tak wolę steka ! będzie Ci ślinka cieknąć :))

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.