Partner portalu
Jedynie 3% mieszkańców Polski ma trudność z określeniem, czym jest wegetarianizm Dziś jedynie 3% mieszkańców Polski ma trudność z określeniem, czym jest wegetarianizm; fot. unsplash.com

Jedynie 3% mieszkańców Polski ma trudność z określeniem, czym jest wegetarianizm

Dziś jedynie 3% mieszkańców Polski ma trudność z określeniem, czym jest wegetarianizm. Pozostali mają swoją definicję, choć - co ciekawe - w większości przypadków nie jest ona w całości prawidłowa. 55% respondentów utożsamia wegetarianizm z możliwością jedzenia ryb i owoców morza, co jest sprzeczne z zasadami ustalonymi przez Międzynarodową Federację Wegetarian (IVU). Termin ten prawidłowo rozwija 16% osób, zwłaszcza najmłodsza grupa wiekowa, mieszkańcy największych miast czy studenci. 26% myli wegetarianizm z jego innymi odmianami, takimi jak weganizm czy frutarianizm.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 01 października 2020 12:04

Z okazji przypadającego na 1 października Światowego Dnia Wegetarianizmu Instytut Badawczy ABR SESTA wraz z SYNO Polska, Fitness Catering, Cateromarket oraz Stowarzyszeniem Przedsiębiorców Branży Cateringu Dietetycznego postanowił sprawdzić aktualną popularność świadomego wyłączania mięsa z diety.

Niezależnie od znajomości definicji wegetarianizmu w naszym kraju wyraźnie widoczna jest popularność rezygnowania z mięsa. Przejawia się to chociażby w asortymencie sklepów spożywczych. Wegetarianie na półkach znajdą już nie tylko kotlety sojowe, ale nawet parówki jaglane, smalec roślinny, burgery z grochu, kabanosy cebulowe czy pasztet czosnkowy. Nic dziwnego, bo rezygnację z mięsa deklaruje dziś 2% dorosłych Polaków, a kolejnych 37% stara się ograniczać spożywanie. Trend ten wzrasta wraz z wiekiem respondentów. Wegetarianizm jako modny postrzega 4 na 10 Polaków.

- Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywania się, ale przede wszystkim styl życia, w którym możemy odnaleźć globalne trendy konsumenckie. To, co często się podkreśla definiując wegetarianizm, to świadome i celowe wyłączanie z diety mięsa, ryb i owoców morza, ale także takich produktów jak smalec, żelatyna – dodaje prof. Anna Dąbrowska, Kierownik Zakładu Badań Zachowań Konsumentów Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Kiedyś wegetarianie mogli kojarzyć się z aktywistami, walczącymi o prawa zwierząt. Czy faktycznie względy etyczne są najczęstszym powodem ograniczania spożywania mięsa? Okazuje się, że 57% robi to z przyczyn zdrowotnych, takich jak ograniczanie niezdrowych tłuszczów, zmniejszanie ryzyka chorób czy z zalecenia lekarza. Innym powodem jest po prostu zła jakość mięsa, na którą wskazuje 40%. Problem ten szczególnie doskwiera mieszkańcom największych miast. Zwracają też na to uwagę, gospodarstwa domowe, w których mieszkają niepełnoletnie dzieci. Dopiero w dalszej kolejności w badaniu ABR SESTA podawane są względy ekologiczne (32%) i względy etyczne (30%).

- Na portalach związanych ze zdrowiem podkreśla się, że wegetarianizm pozwala uniknąć nadwagi i otyłości, obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ciśnienie tętnicze. Badania wskazują, że u osób niejedzących mięsa rzadziej odnotowuje się przypadki zawału serca, cukrzycy, osteoporozy i miażdżycy. Ważne jest zbilansowanie produktów, stąd tak istotne jest świadome postępowanie w kształtowaniu codziennej diety. – podkreśla prof. Dąbrowska.

Trend ograniczania mięsa widoczny jest też w stołowaniu się poza domem. Dziś każda renomowana restauracja ma w swoim menu pozycje dla wegetarian. W większych miastach powstają nawet lokale oferujące wyłącznie dania wegetariańskie. 6 na 10 badanych dostrzega możliwość zamówienia lub zjedzenia w lokalu potraw bezmięsnych w pobliżu miejsca zamieszkania. Najczęściej świadomi tej możliwości są osoby młode, bo aż 80% badanych w wieku 18-24 lat wie, że może zjeść coś wege „na mieście”.

Czy ta mnogość lokali oznacza, że dania wegetariańskie są trudne w przygotowaniu? Z tym stwierdzeniem nie zgadza się 4 na 10 Polaków (38%). Na forach internetowych często podejmowana jest dyskusja, czy będąc na diecie wegetariańskiej należy liczyć się z ryzykiem niedoborów wartości odżywczych. Uważa tak 44% badanych, najczęściej tych, którzy sami nie starają się ograniczyć mięsa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.