Partnerzy portalu
Jesienne inspiracje HorecaTrends: rozgrzewające zupy, rozkoszne smakołyki i ... mocne trunki! fot. unsplash.com

Jesienne inspiracje HorecaTrends: rozgrzewające zupy, rozkoszne smakołyki i ... mocne trunki!

Jesień - to zimny, ciemny czas, który częściej niż latem, spędzamy w pomieszczeniach - w domach, knajpkach, lokalach, restauracjach. To doskonały moment na degustowanie... Po co najchętniej sięgamy na rozgrzanie!?! Ciepłe zupki, słodkie podwieczorki, wyskokowe trunki... Zapraszamy na poniedziałkowe inspiracje HorecaTrends...tym razem w rytmie jesiennym!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 25 listopada 2019 07:01

1. Po prostu zupa

Rozgrzewające zupy to absolutnie jesienny MUST HAVE. Pomidorowa, rosół, kapuśniak czy może coś bardziej wyrafinowanego jak np. krem z kasztanów!?!

Zobaczmy co to Instagram.

 

 

 

2. Słodka jesień

Kiedy za oknem szaro i smutno....są takie chwile i dni, kiedy absolutnie nic tak nie poprawia nastroju jak odrobina słodkiej rozkoszy. Czasem nie warto się temu opierać.

Macie ochotę na chwileczkę zapomnienia?!? To łapcie słodkie inspiracje:

 

View this post on Instagram

Po ostatnich Insta Stories z odwróconą na patelni tarte Tatin, dostałam od Was wiele wiadomości z prośbą o przepis. Cieszy mnie to ogromnie i spieszę do Was ze sprawdzonym i nieprzyzwoicie pysznym przepisem na tarte Tatin 🥧 Częstujcie się! 👨‍🍳 _______ Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) 100 g cukru 2-3 łyżki wody 40 g masła pół cytryny _______ Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej szczypta soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1-2 łyżki jogurtu _______ Do tego przepisu potrzebujesz patelni z metalową rączką. Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło i ugnieć kruszonkę. Dodaj żółtka i jogurt i szybko wyrób ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na 30 min do lodówki. Jabłka obierz i posmaruj cytryną. Pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Na zimną patelnię wsyp cukier i dolej 2-3 łyżki wody. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie się topić. Dodaj masło i wymieszaj z rozpuszczonym cukrem. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż ćwiartki jabłek obok siebie. Następnie połóż z powrotem patelnię na średnim ogniu i gotuj 10-15 min aż jabłka zmiękną. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, ciut większy od średnicy patelni. Połóż na jabłkach i szczelnie zawiń brzegi. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku od 25 do 30 minut, lub do momentu, kiedy ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika, odstaw na 1 min. Weź większy od patelni talerz, przyłóż do tarty i szybkim i sprawnym ruchem odwróć. Uważaj na gorący karmel! Według tradycyjnej receptury tartę Tatin podaje się bez dodatków. Ja lubię dodać na talerz gałkę lodów lub kwaśną śmietanę, albo jeszcze lepiej creme fraiche - francuską gęstą śmietanę. _______ #davidgaboriaud #dgaboriaud #frenchchef #cośfrancuskiego #cosfrancuskiego #tartetatin #baking #bakingacake #culinary #food #foodie #foodphotography #recipe #recipes #cake #cakes #applepie #easyrecipes #jedzenie #pieczenie #pieczenieciasta #tartajabłkowa #przepis #przepisy #prosteprzepisy #pomysłnaciasto #pysznedesery #deser #kuchniafrancuska

A post shared by David Gaboriaud (@davidgaboriaud) on

3. Mocna sprawa

A jeśli ciepła zupka i słodki deser nie pomogą na jesienną chandrę ... może po prostu warto sięgnąć po coś mocniejszego?!?!

 

A Wam co umila długie jesienne wieczory?!?!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.