Partnerzy portalu
Już czuć zapach piernika - pierwsza porcja świątecznych inspiracji Horecatrends.pl fot. unsplash.com

Już czuć zapach piernika - pierwsza porcja świątecznych inspiracji Horecatrends.pl

Zakupy, sprzątanie, gotowanie, dekoracje domu i stołu, spotkania z przyjaciółmi - okres przedświąteczny to niewątpliwie gorący czas dla większości Polaków. Dla tych, którzy cenią doznania kulinarne przygotowaliśmy mały przewodnik po świątecznych "must have", "must be" i "must do"!

Autor: PM / www.horecatrends.pl Data: 09 grudnia 2019 08:14

1. Pierniczkowy szał

Instagram pęka od inspiracji na temat przygotowania pierników. Kto już upiekł i zjadł, a kto czeka na ten moment do pierwszej gwiazdki? Zainspirujmy się!

2. Świąteczne menu - klasyczne czy z nutką fantazji?

Ustalenie świątecznego menu dla rodziny może być ekscytujące, ale także trudne. Czy postawić na klasykę czy podać gościom danie wymyślone samodzielnie? A może inspiracja z kuchni świata? Tu także z pomocą przychodzą nam influencerzy i kucharze, którzy na Instagramie zamieszczają szereg porad i przepisów:

View this post on Instagram

✳️krok po kroku w relacjach✳️ . Paszteciki podaje do barszczu bo smaki tak rewelacyjnie się uzupełniają🤗 😍 Ciasto jest krucho- drożdżowe i dzięki temu paszteciki nie są suche a rozpływają się w ustach😍🤩 . ➡️Składniki na ok 30 szt: Ciasto krucho- drożdżowe 250 g mąki pszennej 125g zimnego masła 70 g śmietany ukwaszonej 12% 1 żółtko 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli ➡️Farsz: 50g suszonych grzybów 500g kapusty kiszonej 1 szt cebula 100g masła sól, pieprz ➡️Dodatkowo: jajko+1 łyżka mleka sezam ✳️Przygotowanie: Farsz: Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody. Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i drożdże. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć, wtedy rękami zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok.1 godz. Sklejanie: Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wzdłuż boku nałożyć rulonik z nadzienia (można wyciskać z rękawa cukierniczego), zawinąć ciasto w rulon tak aby łączenie było od spodu. Ostrym nożem odkroić rulonik podzielić go na małe paszteciki. Dalej postępować tak samo. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Paszteciki piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 15-20 min aż nabiorą złotego koloru. #paszteciki #bozenarodzenie #potrawy #przepis #przepisy #delicious #merrychristmas #kapusta #grzyby

A post shared by Monika ☺️ (@pysznieczyprzepysznie) on

Po inspiracje odsyłamy także do książek kucharskich:

3. Weganie polecają...

Seleryba, boczniaki, bakłażany, sałatki z wegańskim majonezem, pomidorowy piernik - to tylko kilka hitów z Instagrama z minionych świąt. Blogerzy i foodies chętnie dzielili się swoimi recepturami i apetycznymi zdjęciami. Które wegańskie dania podbiją Wasze serca w 2019 r.?

4. Bądź słoikiem!

Twórcy aplikacji Too Good To Go wraz z Bankami Żywności, portalem ulicaekologiczna oraz takimi influencerami propagującymi ideę zero waste jak Jagna Niedzielska czy Jakub Emanuel Malec, zakładają grupę wsparcia dla tych, którzy pragną marnować jak najmniej, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia!

5. Świąteczny street food

Zima to nie lada wyzwanie dla przedsiębiorców z branży street food oraz miłośników jedzenia na świeżym powietrzu. Szlaki przeciera im idea jarmarków świątecznych, która - po sukcesie w wielu europejskich stolicach - dotarła do polskich aglomeracji. W końcu, gdzie jak nie wśród dziesiątków kolorowych kramów szukać oryginalnych drobiazgów na prezent i smakołyków na świąteczny stół, ale także ogrzać się czymś "mocniejszym".

 Pamiętajcie, że w świętach najlepsze jest właśnie to oczekiwanie!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.