Kamienie do whisky to z pewnością bardzo dobry pomysł na świąteczny prezent dla miłośników wykwintnych trunków i drinków. Podpowiadamy, jakie kamienie najlepiej wybrać oraz jak z nich umiejętnie korzystać.
Kamienie do whisky powstały po to, aby chłodzić przygotowane do spożycia trunki takie jak whisky czy rum. W odróżnieniu od kostek lodu schłodzone kamienie nie rozcieńczają trunku, a utrzymują odpowiednią chłodną temperaturę, zachowując cały czas taki sam smak konkretnego alkoholu.
Zanim wrzucimy kamienie do szklanki z whisky lub innym alkoholem, należy je dobrze schłodzić. Aby w pełni poczuć ich działanie powinno się je wcześniej pozostawić w zamrażalniku na kilka godziny. Po takim czasie schłodzone kamienie pomogą zachować odpowiednią temperaturę spożywanego trunku. Co ciekawe, kamienie nie wchłaniają innych zapachów z lodówki.
Zdaniem ekspertów metalowe kostki do drinków wykonane ze stali nierdzewnej są bardziej higieniczne od kostek kamiennych. Dodatkowo kostki metalowe w przeciwieństwie do kamiennych nie ścierają się i są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Kostki metalowe także szybciej chłodzą się niż kostki kamienne.
Kamienie do whisky myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszamy. Jak podają niektórzy eksperci, można je również myć w zmywarce.
Oczywiście kamienie można wykorzystywać nie tylko do whisky, ale także do innych drinków lub napojów bezalkoholowych, które chcemy pić schłodzone. Wszystko zależy od naszej kreatywności.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.