Partnerzy portalu
Kanada: Frytki z serem i sosem mają zyskać ochronę prawną Poutine, czyli kanadyjskie frytki z serem i sosem; fot. shutterstock

Kanada: Frytki z serem i sosem mają zyskać ochronę prawną

Producenci serów w kanadyjskiej prowincji Quebec chcą prawnie chronić poutine, jedno z najpopularniejszych dań Kanady. Uzyskanie oznaczenia chronionej nazwy ma uniemożliwiać podróbki zestawu frytek z sosem mięsnym i serem, a także ułatwić eksport samego sera.

Autor: PAP Data: 22 maja 2021 09:53

Co to jest poutine?

Poutine (wym. putin) to danie, na które trafia każdy odwiedzający Kanadę. Składają się na nie chrupiące frytki, sos mięsny i kawałki świeżego sera cheddar (tzw. cheese curds). Poutine wymieniana jest na pierwszym miejscu wszystkich list potraw, których w Kanadzie trzeba koniecznie spróbować. Dawniej negatywnie kojarzona z zacofanym Quebekiem, obecnie jest daniem popularnym w całej Kanadzie.

Właściciele farm mlecznych i producenci nabiału z Quebecu zrzeszeni w regionalnej radzie przemysłu mlecznego (CILQ) postanowili wesprzeć eksport swoich "cheese curds" na rynki zagraniczne i objąć ochroną nazwę "poutine". Jak podała agencja Canadian Press, trwają prace nad szczegółami zakresu ochrony nazwy potrawy i jej składu. Jak mówił w rozmowie z agencją członek CILQ Luc Boivin, "tak jak pizza jest włoska, a sushi japońskie, tak należy chronić i tę tożsamość".

Quebeccy właściciele farm mlecznych i producenci serów mają obecnie większą konkurencję na rynku krajowym, ponieważ CUSMA, czyli nowa wersja północnoamerykańskiej umowy o wolnym handlu, daje producentom amerykańskim i meksykańskim większy dostęp do rynku kanadyjskiego. Zapewnia też jednak kanadyjskim producentom lepszy dostęp do rynków USA i Meksyku, z którego chcą skorzystać.

Poutine narodowym daniem Kanady

Karierę poutine opisał prof. Sylvain Charlebois w wydanej w kwietniu książce "Poutine Nation. La glorieuse ascension d'un plat sans pretention" (Naród poutine. Chwalebne wejście na szczyt bezpretensjonalnego dania). Charlebois jest profesorem Uniwersytetu Dalhousie, specjalizuje się w przemyśle żywnościowym i zarządzaniu, jako ekspert w tej dziedzinie często występuje w kanadyjskich mediach.

Jego książka opisuje, jak poutine stała się narodowym daniem, charakterystycznym nie tylko dla Quebecu, ale kojarzonym z Kanadą na całym świecie. Odwołał się przy tym do powszechnie uznawanej wersji, że pierwowzór poutine wywodzi się od pomysłu klienta, który w 1957 r. w miejscowości Warwick w Quebecu poprosił właściciela restauracji Fernanda Lachance o posypanie frytek kawałkami sera, właśnie cheese curds. Lachance miał wówczas powiedzieć, że "będzie to straszny bałagan", czyli w quebeckim żargonie właśnie - poutine. Rok później specjalizujący się w sosach Jean-Paul Roy z Drummondville uzupełnił danie o mięsny sos i od 1964 r. serwował je już jako poutine. Sześć lat temu Drummondville prowadziło zresztą kampanię promującą turystykę w regionie, odwołując się właśnie do tej potrawy.

Charlebois uważa, że jest to pierwsze "naprawdę kanadyjskie danie", a media cytowały jego wypowiedź, że światowa kariera poutine rozwinęła się szybko, bo "pizzy zajęło 110 lat to, czego poutine dokonała w 50".

Dania kuchni kanadyjskiej

Kanadyjska kuchnia składa się z potraw wywodzących się z kuchni rdzennych mieszkańcow oraz dań znanych przyjeżdżającym przez dziesiątki lat imigrantom. Najbardziej kojarzone z Kanadą syrop klonowy i cukierki zwijane z gorącego syropu wylanego na śnieg pochodzą z kuchni Indian i Metysów, bannock - smażone chlebowe placki - to kombinacja tradycji rdzennych mieszkańców z kuchnią francuskich handlarzy futer.

Jednym z popularnych dań są pierogi, przywiezione przez Polaków i Ukraińców. W Quebecu znaleźć można wiele potraw pochodzących z Francji, tak jak tourtiere, czyli mięsny placek. Montrealska odmiana bajgli, wrzucanych do słodzonego miodem wrzątku przed włożeniem do opalanego drewnem pieca, uchodzi za lepszą od nowojorskiej odmiany tego przysmaku, a różnice w przygotowyaniu wynikają z tego, z jakich rejonów Polski pochodzili żydowscy imigranci w Kanadzie. Na deser można podać pochodzące z Kolumbii Brytyjskiej orzechowo-czekoladowe Nanaimo bars i butter tarts, rodzaj babeczek zapiekanych z nadzieniem z masła, cukru, syropu i jajek.

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.