Kawa pobudza mózg do pracy. A jeszcze lepsze rezultaty daje mała czarna w połączeniu z kakao.
Samo kakao ma wiele korzystnych właściwości. Właściwości naparu z kakao oraz kofeiny nie tylko świetnie się uzupełniają, ale także wzmacniają swoje działanie tworząc substancję korzystnie wpływającą na koncentrację oraz funkcje poznawcze, a tym samym przyswajanie i przetwarzanie informacji. A do tego kakao skutecznie obniża uczucie lęku i rozdrażnienia, które nierzadko pojawiają się po wypiciu nadmiernych ilości kawy - informuje Coffeedesk.
Jak przygotować kawę z kakao? Dobry napar kawy to już połowa sukcesu. Druga połowa to wysokiej jakości, gorzkie kakao, które, przed nalaniem kawy do filiżanki lub kubka, należy wymieszać z niewielką ilością wody. Kakao można dodać do kawy z kawiarki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj kawa lub espresso.
Można sięgnąć po ciemniej palone, aromatyczne ziarna z nutami czekolady, słodkiego karmelu lub orzechów, które świetnie uzupełniają się z lekko gorzkawym posmakiem zmielonych ziaren kakaowca.
Jeśli nie mamy kakao, można dodać do kawy kostkę lub dwie gorzkiej czekolady z jak największą jego zawartością, aby uzyskać podobny rezultat.
Samo kakao ma wiele korzystnych właściwości. Właściwości naparu z kakao oraz kofeiny nie tylko świetnie się uzupełniają, ale także wzmacniają swoje działanie tworząc substancję korzystnie wpływającą na koncentrację oraz funkcje poznawcze, a tym samym przyswajanie i przetwarzanie informacji. Dodatkowo, kakao skutecznie obniża uczucie lęku i rozdrażnienia, które nierzadko pojawiają się po wypiciu nadmiernych ilości kawy.
Naukowcy z Clarkson University i University of Georgia przebadali wpływ kakao z dodatkiem kofeiny na mózg. A konkretnie na zdolność skupienia uwagi, motywację do wykonywania zadań umysłowych, poziom energii i zmęczenia oraz nastrój. Napar ze zmielonych ziaren kakaowca w połączeniu z głównym składnikiem psychoaktywnym kawy stanowi znakomitą miksturę poprawiającą nasze funkcje poznawcze.
Czy kakao zawiera kofeinę? Wbrew pozorom odpowiedź brzmi: TAK! Co więcej może ono nawet zastąpić kawę. Kofeina występuje w roślinach i stanowi swojego rodzaju mechanizm obronny przed np. szkodnikami. Zawartość kofeiny w kakale jest bardzo mała ponieważ wynosi wynosi ona ok 0,2%. Głównie za działanie pobudzające w kakale odpowiada teobromina - ta sama, która występuje np. w ostrokrzewie lub herbacie chińskiej. Dzięki temu związkowi pozbędziemy się uczucia zmęczenia i poprawimy swoją koncentrację na najbliższe parę godzin.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.