KFC rozszerza swoją ofertę produktów wegańskich, wprowadzając w Tajlandii roślinnego smażonego kurczaka. „Konsumenci nie zauważą, że danie które jedzą, jest wytworzone z roślin” - zapewniła Waewkanee Assoratgoon, dyrektor generalna KFC dla Yum Restaurants International w Tajlandii.
Wegański kurczak w 100 procentach wyprodukowany z roślin jest wytwarzany przez Meat Zero – spółkę zależną od tajskiego giganta mięsnego Charoen Pokphand Foods.
Produkt jest obecnie testowany w dwóch „zielonych sklepach” KFC w budynkach Saengsom i Wanachai Depot Chachoengsao. W nadchodzących miesiącach firma planuje rozszerzyć dystrybucję.
Potrawy będą dostępne w 6 różnych kombinacjach i zestawach posiłków.
„Konsumenci nie zauważą, że kurczak, którego jedzą, jest zrobiony z roślin. Zawsze, gdy chcą pominąć prawdziwe mięso, mogą przyjść do nas i nadal będą cieszyć się znanym smakiem” - napisała w oświadczeniu Waewkanee Assoratgoon, dyrektor generalna KFC dla Yum Restaurants International w Tajlandii.
Wprowadzenie na rynek kurczaka roślinnego jest częścią planu zrównoważonego rozwoju KFC Thailand, a sieć planuje rozszerzyć ofertę o inne punkty sprzedaży w kraju.
Starania KFC o wprowadzenie do menu wegańskiego kurczaka rozpoczęły się w Wielkiej Brytanii w 2018 roku, kiedy to firma nawiązała współpracę z wegetariańską marką Quorn. Powstały wtedy wegańskie paszteciki z kurczaka.