Partnerzy portalu
Kiełbaski brokułowo-marchewkowe z karpia nagrodzone w Paryżu Zdjęcie nagrodzonej potrawy: „Kiełbaski brokułowo-marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami”, Wioletta Skuratowicz

Kiełbaski brokułowo-marchewkowe z karpia nagrodzone w Paryżu

1 lipca 2019 we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu odbył się Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow. W konkursie udział brały szkoły gastronomiczne z 6 krajów Europy. Polskę reprezentowały Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Gryfina.

Autor: horecatrends.pl Data: 03 lipca 2019 16:12

I miejsce, za danie: „Kiełbaski brokułowo-marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami”, zdobył zespół ze Szczecina. Autorem przepisu jest Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznej, absolwent Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego.

Współdziałanie wyższej uczelni oraz  szkoły zawodowej zaowocowało otrzymaniem prestiżowej nagrody w skali europejskiej. Szczeciński gastronomik reprezentowali Szymon Makowiecki (uczeń), Jakub Rosów (uczeń) i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel), a uczelnię – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik z Katedry Technologii Mięsa, Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Ukoronowaniem wspólnego sukcesu będzie wdrożenie nagrodzonego dania do produkcji w wielu krajach naszego kontynentu. Jest to ogromne wyróżnienie dla uczestników projektu na arenie międzynarodowej, dzięki któremu karp trafi na europejskie stoły.

Projekt SEAFOODTOMORROW - Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow (Odżywcza, bezpieczna i zrównoważona żywność pochodzenia morskiego dla konsumentów jutra) jest realizowany w ramach programu Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji, w którym partnerem krajowym strategicznym jest Katedra Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.   Celem tego międzynarodowego projektu jest kompleksowe podejście do produkcji żywności pochodzenia wodnego, o polepszonej i potwierdzonej jakości (głównie wartości odżywczej), co w rezultacie  pozwoli wyprodukować atrakcyjne produkty, dostosowane do potrzeb różnych grup konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.