Partner portalu
Kim jest hydrosommelier? Jak odpowiednio połączyć wodę z daniem? fot. shutterstock.com

Kim jest hydrosommelier? Jak odpowiednio połączyć wodę z daniem?

Gdyby zapytać statystycznego Polaka, jaką wodę zamawia w restauracji do posiłku, odpowiedziałby, że gazowaną lub nie. Ale są osoby, które pragną przełamać ten schemat oraz nauczyć Polaków, że woda do produkt różnorodny, który może wpłynąć na delektowanie się posiłkiem.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 18 marca 2019 13:32

Hydrosommelier to prestiżowy zawód, który w ostatnim dziesięcioleciu szturmem podbija świat. W naszym kraju to wciąż zawód niszowy, aczkolwiek zdobywający coraz większą popularność:

- W Polsce dziedzina hydrosommelierstwa jest jeszcze mało znana. Dopiero powoli wprowadzamy ją do restauracji i całego życia gastronomicznego. Jeśli chodzi o hydrosommeliera, to, najprościej mówiąc, jest to osoba, która zajmuje się fachowym doborem wody do dania, do wina czy do mocnych alkoholi – dla Newsrm.tv tłumaczy Adam Dernoga, hydrosommelier Nestlé Waters.

Najlepsi wodni sommelierzy dysponują szeroką wiedzą z zakresu parowania wód z odpowiednim daniem. Celem takiego zabiegu jest zmaksymalizowanie doznań płynących z konsumpcji. 

- Jeśli mówimy o pairingu wody z jedzeniem, najważniejsze tak naprawdę jest wyważenie obydwu podmiotów. W przypadku dania, które jest cięższe, mięsne czy mocno przyprawione, wybieramy wodę gazowaną i mocniej zmineralizowaną. Jeśli mówimy o daniu naturalnym, lżejszym, wybieramy wodę niegazowaną, mniej zmineralizowaną, która ma tylko oczyścić kubki smakowe – podkreśla hydrosommelier.

Nie istnieje uniwersalna woda, która idealnie nadaje się do wszystkiego, dlatego profesjonaliści zachęcają do eksperymentów i odkrywania własnej gamy smaków:

- Najlepsze wody do pairingu to te, które są najbardziej zbalansowane, czyli takie, w których nie wyczuwamy zbyt dużej ilości minerałów, ale ich ilość idealnie wzbogaca smak konkretnego dania lub produktu. Celowałbym w wody, które są mało zmineralizowane i średnio zmineralizowane. Ale tak naprawdę, nasz organizm do życia i funkcjonowania, bardzo potrzebuje minerałów, więc dobrze na bieżąco te wody ze sobą mieszać, wybierać różne produkty: czy gdy jesteśmy w sklepie i zabieramy wodę z półki, czy w restauracji i chcemy te wody sparować z jedzeniem lub winem – dodaje Adam Dernoga.

- W przypadku wody wszystko zależy tak naprawdę, od tego, co smakuje konsumentom. Wody są przeróżne, mają przeróżny smak i różne minerały, są wzbogacane naturalnie lub sztucznie. W moim przypadku to musi być woda lekko gazowana, naturalna i z dobrego źródła. Wino będzie nadawało ton, a woda będzie szlachetnym uzupełnieniem – wyjaśnia Michał Bałazy, szef kuchni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.