Partnerzy portalu
Kobiety, ktore zmieniły oblicze gastronomii! Kobiety to duża siła gastronomii/ fot. shutterstock

Kobiety, ktore zmieniły oblicze gastronomii!

Międzynarodowy Dzień Kobiet, który niedawno obchodziliśmy, jest doskonałą okazją do pochylenia się nad sylwetkami kobiet, które wpływają na polską oraz światową gastronomię i w tym z pozoru męskim świecie udowadniają, jak wiele są warte - informuje na blogu Angelika Borysiak, właścicielka agencji kreatywnej brand2eat zajmującej się marketingiem w branży gastronomicznej.

Autor: www.brand2eat.pl Data: 10 marca 2020 13:01

Angelika Borysiak, właścicielka agencji kreatywnej brand2eat zajmującej się marketingiem w branży gastronomicznej wyróżniła 7 kobiet gastronomii!

Joanna Ochniak - swoje ambicje zawodowe z konsekwencją rozszerza idąc jasno wytyczoną ścieżką kariery. Była oficjalną przedstawicielką „Women in WACS” – inicjatywy Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Społeczności Kucharskiej. Komitet ten został jednak rozwiązany ponieważ kobiety czuły się izolowane od mężczyzn, a pragnęły integracji i wspólnych działań, stąd w WorldChefs powstały nowe jak np. International Chefs Day, który jest odpowiedzialny za propagowanie zdrowego żywienia wśród dzieci, za który również odpowiada Joasia. Jest także inicjatorką projektu „Gastronomia na Obcasach” na rzecz wszystkich kobiet pracujących w branży gastronomicznej, aktywną działaczką i propagatorką wielu idei w ramach branży HoReCa, promotorką zawodu szefa kuchni, przewodniczącą Komisji Weryfikacyjnej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), a w tym roku została pierwszym debiutantem jurorem w historii Polski na Olimpiadzie Kulinarnej IKA.

Agnieszka Małkiewicz - na uwagę z pewnością zasługuje organizowana przez nią konferencja MADE for restaurants, której celem jest rozwój i edukacja branży, wyznaczanie trendów, otwieranie polskiej gastronomii na rynek międzynarodowy poprzez współpracę z ekspertami z zagranicy i integrację środowiska HORECA oraz Tasty Stories by Irena Eris czyli pełnych prawdziwych emocji opowieści o lokalnej kuchni, o produktach, które trafiają na stoły hotelowych restauracji oraz o ludziach, dzięki którym można rozsmakować się w jedzeniu.

Agnieszka Kręglicka - od ponad 25 lat, wraz z bratem, karmi warszawiaków w swoich 6 lokalach – Opasłym Tomie z kuchnią autorską, włoskim Chianti, meksykańskiej El Popo, greckiej Santorini i Meltemi, restauracji w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim oraz zabytkowej Fortecy. Przygotowywała dania dla gości z całego świata z prezydentem Barackiem Obamą i księciem Karolem na czele. Jakby tego było mało pisze książki i felietony, jest autorką programu telewizyjnego o tematyce kulinarnej, twórczynią Targu Dobrego Jedzenia w Fortecy i promotorką zrównoważonego rolnictwa. 

Dominice Diller – zamiast iść na skróty i  przejąć rodzinny biznes wybrała własną drogę i stworzyła Hoplalę – browar założony przez kobiety, zatrudniający kobiety i tworzący piwa dla kobiet. Została ogłoszona jedną z laureatek listy „30 Przed 30” miesięcznika „Forbes” czyli grona najzdolniejszej młodzieży biznesowej w Polsce.  Niestety w zeszłym roku, mając zaledwie 29 lat, przegrała walkę z chorobą nowotworową.

To dzięki niej wiele osób przestało mylić Słowenię ze Słowacją! Ana Roš, bo o niej mowa, jest nie tylko promotorką słoweńskiej kuchni na świecie i zagorzałą zwolenniczką stosowania lokalnych, sezonowych produktów (jeszcze zanim zaczęło to być modne), ale także najlepszą na świecie szefową kuchni w 2017 roku według The World’s 50 Best Restaurants. Prowadzi restaurację Hiša Franko w Kobarid, do której ustawiają się kolejki foodies oraz inspektorzy Michelin – mimo że teoretycznie przewodnik nie obejmuje Słowenii. Z pewnością przyczynił się do tego fakt, że Ana została gwiazdą jednego z odcinków “Chef’s Table” produkowanego przez Netflix. Mimo wielkiej popularności pozostaje niesamowicie skromna twierdząc, że szum medialny odnośnie swojej osoby zawdzięcza wyłącznie temu, że pochodzi z nieznanego regionu świata i że jest samoukiem. Nic bardziej mylnego!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    hmmmmm słaba szczególnie te pozycja nr. 1
    Wyada się dowiedzieć co Pani zrobiła dla Branzy a nie co zrobiła by być w branży - bo z barem, kuchnią, obsługa ma ZEROWE doświadczenie.
    Była także "wykładowczynią" w pewnej szkole......w Poznaniu.
    Oj oj oj

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.