Partnerzy portalu
Kobiety, ktore zmieniły oblicze gastronomii! Kobiety to duża siła gastronomii/ fot. shutterstock

Kobiety, ktore zmieniły oblicze gastronomii!

Autor: www.brand2eat.pl Data: 10 marca 2020 12:57

Międzynarodowy Dzień Kobiet, który niedawno obchodziliśmy, jest doskonałą okazją do pochylenia się nad sylwetkami kobiet, które wpływają na polską oraz światową gastronomię i w tym z pozoru męskim świecie udowadniają, jak wiele są warte - informuje na blogu Angelika Borysiak, właścicielka agencji kreatywnej brand2eat zajmującej się marketingiem w branży gastronomicznej.

Magdalena Gessler - restauratorka, osobowość telewizyjna, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji. Od 25 lat przeprowadza w różnych miastach Polski swoje Kuchenne rewolucje. Wzbudza wiele kontrowersji, szczególnie w środowisku kucharzy, ale charyzmy i sukcesów z pewnością nie można jej odmówić.

Dominique Crenn,  Najlepsza Kobieta – Szef Kuchni Świata 2016 według The World’s 50 Best Restaurants. Założycielka restauracji Atelier Crenn (San Francisco), która w 2019 roku została odznaczona 3 gwiazdką Michelin. Zwolenniczka równego dostępu do kuchni dla kobiet i mężczyzn, co podkreśla na licznych panelach i konferencjach. Nie kryje się z przekonaniem, że w konkursach kulinarnych czy wydarzeniach jak Cook it Raw pojawiają się ciągle te same twarze. Do tego zawsze męskie. Sporą zasługę w tej dziedzinie przypisuje mediom, które w jej opinii nie zwracają wystarczającej uwagi, aby walczyć ze stereotypami w branży.

- Kobiet, które wyróżniają się w gastronomii jest znacznie więcej, jednak nie sposób wymienić wszystkich - informuje autorka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    hmmmmm słaba szczególnie te pozycja nr. 1
    Wyada się dowiedzieć co Pani zrobiła dla Branzy a nie co zrobiła by być w branży - bo z barem, kuchnią, obsługa ma ZEROWE doświadczenie.
    Była także "wykładowczynią" w pewnej szkole......w Poznaniu.
    Oj oj oj