Magda Gessler, restauratorka, właścicielka restauracji ''U Fukiera'' i jurorka MasterChef Polska zdradziła swój przepis na kompot wigilijny z suszu. Smak suszonych owoców podbija plastrami świeżej pomarańczy.
Restauratorka Magda Gessler w programie Dzień Dobry TVN podała swój przepis na wigilijny kompot z suszu. Co dodaje do suszonych owoców.
Składniki:
Suszone owoce:
- 10 dag jabłek
- 10 dag śliwek
- 10 dag gruszek
5 sztuk goździków
2 łyżki miodu
cynamon do smaku
1 pomarańcza
1. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny.
2. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki i cynamon.
3. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry.
4. Garnek z kompotem zdejmujemy z ognia, dodajemy plastry pomarańczy i odstawiamy do wystygnięcia.
Podajemy schłodzony po obfitym posiłku.
Czytaj też ''Święta z Gesslerami'' - nowy program rusza w środę 20 grudnia
Owoce suszone warto przepłukać starannie pod gorącą wodą, aby pozbyć się substancji konserwujących, a potem zalać 2 litrami zimnej wody i zostawić co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Suszone owoce na kompot wigilijny należy zalać zimną wodą.
Warto ugotować kompot wigilijny rano w dzień wigilii.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.