×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Kompot wigilijny. Jak robi go Magda Gessler?
Magda Gessler smak suszonych owoców w wigilijnym kompocie podbija plastrami świeżej pomarańczy. Fot. MasterChef TVN/Facebook

Kompot wigilijny. Jak robi go Magda Gessler?

Autor: horecatrends.pl/dziendobry.tvn.pl Data: 20 grudnia 2022 13:05 | Aktualizacja: 20 grudnia 2022 13:07

Magda Gessler, restauratorka, właścicielka restauracji ''U Fukiera'' i jurorka MasterChef Polska zdradziła swój przepis na kompot wigilijny z suszu. Smak suszonych owoców podbija plastrami świeżej pomarańczy.

Restauratorka Magda Gessler w programie Dzień Dobry TVN podała swój przepis na wigilijny kompot z suszu. Co dodaje do suszonych owoców. 

Kompot wigilijny z suszu według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

Suszone owoce:

- 10 dag jabłek

- 10 dag śliwek

- 10 dag gruszek

5 sztuk goździków

2 łyżki miodu

cynamon do smaku

1 pomarańcza

Przygotowanie kompotu wigilijnego

1. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny.

2. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki i cynamon.

3. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry.

4. Garnek z kompotem zdejmujemy z ognia, dodajemy plastry pomarańczy i odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy schłodzony po obfitym posiłku.

Czytaj też ''Święta z Gesslerami'' - nowy program rusza w środę 20 grudnia

Czy suszone owoce do kompotu wigilijnego trzeba moczyć?

Owoce suszone warto przepłukać starannie pod gorącą wodą, aby pozbyć się substancji konserwujących, a potem zalać 2 litrami zimnej wody i zostawić co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Jaką wodą zalać owoce na kompot?

Suszone owoce na kompot wigilijny należy zalać zimną wodą. 

Kiedy gotować kompot wigilijny?

Warto ugotować kompot wigilijny rano w dzień wigilii. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz