×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Kompot z rabarbaru. Jak przygotować orzeźwiający napój?
Kompot z rabarbaru to orzeźwiający napój/fot. shutterstock

Kompot z rabarbaru. Jak przygotować orzeźwiający napój?

Autor: horecatrends.pl Data: 19 maja 2023 10:38

Kompot z rabarbaru to świetny pomysł na orzeźwiający napój. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Rabarbar - owoc czy warzywo

Rabarbar dość często wzbudza dylematy tożsamościowe, prowokując pytanie, czy jest warzywem, czy może owocem. Jednak waryo wiedzieć, że rzewień, bo pod taką nazwą omawiana roślina również funkcjonuje, to bylina, która jest warzywem. W przestrzeni kulinarnej zastosowanie znalazły części liści, które nazywane są ogonkami liściowymi. Skrywają one cierpki i kwaskowaty smak, choć im rabarbar bardziej czerwony, tym jest słodszy. To właśnie smak wpuszcza konsumentów „w maliny” i wywołuje wątpliwości, co do tego, z czym mamy do czynienia.

Kompot z rabarbaru - prosty przepis 

Kompot z rabarbaru to smak, który kojarzy się z rodzinnym domem, dla wielu to smak dzieciństwa. Taki napój jest idealny do obiadu jak i każdego innego posiłku. Kompot z rabarbaru jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni - wystarczy dodać do napoju kilka kostek lodu lub schłodzić go w lodowce.

KOMPOT Z RABARBARU - PRZEPIS

Składniki:
500 g rabarbaru
4-5 łyżek cukru
2 l wody

Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest dziecinnie proste. Należy rabarbar umyć a następnie pokroić w 2 cm kawałki - nie odbierając go jednak. Następnie włóż do garnka pokrojone kawałki, zasyp cukrem i zalej wodą. Gotuj wszystko na małym ogniu ok. 30-40 minut aż od zawrzenia. Na koniec dodaj cukier (4-5 łyżek). Przed podaniem warto przecedzić przez sito . Można dodać  odrobinę wody. Smacznego 

Rabarbar – właściwości zdrowotne

Rabarbar jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.

Rabarbar jest do tego bardzo niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest to, że ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go także osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.

 

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz