Kompot z rabarbaru to świetny pomysł na orzeźwiający napój. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Rabarbar dość często wzbudza dylematy tożsamościowe, prowokując pytanie, czy jest warzywem, czy może owocem. Jednak waryo wiedzieć, że rzewień, bo pod taką nazwą omawiana roślina również funkcjonuje, to bylina, która jest warzywem. W przestrzeni kulinarnej zastosowanie znalazły części liści, które nazywane są ogonkami liściowymi. Skrywają one cierpki i kwaskowaty smak, choć im rabarbar bardziej czerwony, tym jest słodszy. To właśnie smak wpuszcza konsumentów „w maliny” i wywołuje wątpliwości, co do tego, z czym mamy do czynienia.
Kompot z rabarbaru to smak, który kojarzy się z rodzinnym domem, dla wielu to smak dzieciństwa. Taki napój jest idealny do obiadu jak i każdego innego posiłku. Kompot z rabarbaru jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni - wystarczy dodać do napoju kilka kostek lodu lub schłodzić go w lodowce.
KOMPOT Z RABARBARU - PRZEPIS
Składniki:
500 g rabarbaru
4-5 łyżek cukru
2 l wody
Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest dziecinnie proste. Należy rabarbar umyć a następnie pokroić w 2 cm kawałki - nie odbierając go jednak. Następnie włóż do garnka pokrojone kawałki, zasyp cukrem i zalej wodą. Gotuj wszystko na małym ogniu ok. 30-40 minut aż od zawrzenia. Na koniec dodaj cukier (4-5 łyżek). Przed podaniem warto przecedzić przez sito . Można dodać odrobinę wody. Smacznego
Rabarbar jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.
Rabarbar jest do tego bardzo niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest to, że ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go także osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.