Partnerzy portalu
Konichiwa - przywitajmy japońskie smaki! 8 inspiracji fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

Konichiwa - przywitajmy japońskie smaki! 8 inspiracji

Kuchnia japońska uważana jest za niezwykle zdrową i smaczną. Znana jest w Polsce głównie dzięki sushi, ramenowi i sake, ale dzisiejszymi inspiracjami postaramy się udowodnić, że to nie wszystko czego możemy po niej oczekiwać!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 25 marca 2019 07:54

Tradycyjna kuchnia Japonii - washoku - została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Charakterystyczne dla niej jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. I co ciekawe, wiele z dań, które poniżej opisujemy rdzennie pochodzi z kulinarnych tradycji Chin.

1. Po pierwsze sushi

Sushi zagościło w Polsce na początku lat 90. XX w. To za sprawą warszawskiej restauracji Tsubame - pierwszej w tym rodzaju. Otworzył ją Jacek Wan, podróżnik, dziennikarz specjalizujący się w tematyce Dalekiego Wschodu. Od tamtej pory sushi przeszło w Polsce ogromną rewolucję. Jemy je w eleganckich restauracjach, ale także w sushi barach, podczas festiwali street food, ale także w domach. A to nie tylko za sprawą licznych warsztatów, które uczą jak przyrządzić sushi samodzielnie, ale także powiększającej się oferty supermarketów, które oferują gotowe zestawy tych japońskich przysmaków.

Warto, podróżując po Japonii, spróbować najlepszego sushi na świecie. Co ciekawe, najlepsza restauracja serwująca ten przysmak jest jednocześnie jedną z najmniejszych na świecie. Zlokalizowana obok tokijskiego metra może pomieścić zaledwie 9 osób. W tej restauracji zaskakuje niemal każdy szczegół. Prowadzona jest przez ponad 90-letniego Jiro Ono, najstarszego szefa kuchni, który ma na swoim koncie trzy gwiazdki Michelin. Jak sam mówi: nawet podczas snu doznaje wielkich wizji sushi.

Jego historię można poznać dzięki filmowi dokumentalnemu "Jiro śni o sushi":

Historia to inspiruje wiele szefów kuchni specjalizujących się w kuchnia japońskiej:

Polska kultura sporządzania i jedzenia sushi zatacza coraz szersze kręgi i wciąż się rozwija:

2. Nie tylko ramen - japońskie zupy!

Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni lub azjatyckie restauracje można spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań. Najczęściej przyrządzane są na bazie dashi - bulionu, który sporządza się z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Zupy w Japonii pije się prosto z miseczki, a dodatki wybiera się pałeczkami.

Street food w Polsce od kilku sezonów opanował ramen - kojarzony z rosołem, ponieważ zawiera makaron, mięso i różnego rodzaju dodatki warzywne, a także jajko. Na temat ramenu powstało już sporo inspiracji, w tym wegańskie wersje tego przysmaku. 

Co ciekawe, w ubiegłym roku w Polsce zadebiutowała specjalizująca się w ramenie sieć restauracji Menya Musashi. W 2018 r. roku pierwsze restauracje tej marki otworzyły się w centrum Blue City w Warszawie oraz Forum Gdańsk, a w 2019 planowany jest debiut w stołecznej Galerii Młociny.

Japońskie zupy znane w naszej kulturze kulinarnej to także miso (produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży) oraz misoshiru, o której więcej można dowiedzieć się z postu Jacka Wana:

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.