Partner portalu
Koronawirus, nagłe zamknięcie restauracji a #zerowaste (wideo) Restauracje nie były gotowe na nagłe zamknięcie

Koronawirus, nagłe zamknięcie restauracji a #zerowaste (wideo)

Decyzja o zamknięciu lokali gastronomicznych została podjęta nagle. Sporo firm nie spodziewało się takiego obrotu sytuacji i nie było na to przygotowanych. Nie dało się więc sprzedać zapasów żywności, które były w magazynach. Wiele produktów zostało zmarnowanych i wyrzuconych - mówi w rozmowie z Horecatrends.pl, Sylwia Majcher, dziennikarka, blogerka, ekspertka zero waste.

Autor: Paulina Piwowarek, www.horecatrends.pl Data: 26 marca 2020 15:14

Lokale gastronomiczne są nieczynne dla gości już prawie od dwóch tygodni. To mocno wpływa na rynek i na jego kształt w przyszłości.

- Sporo restauracji zarabiało na daniach na wynosi dostawach. To jest dla nich teraz jedyny ratunek. Teraz będą mogły oferować zestawy wielkanocne. Ciekawe tylko czy będziemy chcieli i czy będzie nas - klientów - stać na to, aby z tych ofert korzystać - mówi Sylwia Majcher, dziennikarka, blogerka, ekspertka zero waste. 

I dodaje, że decyzja o zamknięciu lokali gastronomicznych została podjęta nagle. Sporo firm nie spodziewało się takiego obrotu sytuacji i nie było na to przygotowanych. Nie dało się więc sprzedać zapasów, które były w magazynach. Wiele produktów zostało zmarnowanych i wyrzuconych.

Sylwia Majcher potwierdza także, że obecna sytuacja mocno dotknie rynek kawiarni, gdzie ciężej jest oferować wynosy i dostawy. 

- Z drugiej strony, narodowa kwarantanna zmieni nawyki żywieniowe Polaków - powrócimy do przygotowywania posiłków w domach. Polacy zrobili zapasy produktów i teraz chcą je przełożyć na smaczne dania dla całej rodziny. To jest też forma rozrywki - zajęcia czasu swojego, ale taż dzieci - mówi Sylwia Majcher. 

Wydawać by się mogło, że w tym trudnym czasie na znaczeniu zyska także kuchnia w duchu zero waste, choć ciągle wyrzucamy sporo jedzenia. - Polacy wciąż kupują za dużo żywności, bo wydaje im się, że sklepy spożywcze będą zamknięte i tych zapasów trzeba zrobić więcej. Uspokajam, że to nie nastąpi, ponieważ musimy mieć dostęp do żywności - podsumowuje.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.