10 tys. porcji smażonego karpia, kapusta z grochem oraz chleb – tak będzie wyglądał przedświąteczny, bezpłatny poczęstunek dla mieszkańców Krakowa organizowany między 6 a 17 grudnia w sześciu punktach miasta.
"Myślę, że będzie to nowa tradycja, która pojawiła się w naszym mieście i która wprowadza mieszkańców w dobrą, przyjazną, serdeczną atmosferę, czego niezwykle nam potrzeba w codziennym życiu" - mówił w czwartek wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig.
Organizatorami poczęstunku są: Bartłomiej Szczoczarz - właściciel gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, miasto Kraków i Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.
Cała akcja odbędzie się po raz drugi. W zeszłym roku wśród mieszkańców, którzy skorzystali z poczęstunku najliczniejszą grupę stanowili seniorzy.
Tym razem namioty, z których wydawane będą posiłki staną: 6 grudnia przed Nowohuckim Centrum Kultury, 8 grudnia przy pętli tramwajowej Bronowice Małe, 10 grudnia przy pętli Kurdwanów, 13 grudnia na placu Wolnica, 15 grudnia przy pętli Krowodrza Górka i 17 grudnia na Małym Rynku.
"Przy Nowohuckim Centrum Kultury będzie nam towarzyszyć wspaniały świąteczny wystrój i muzyka" - mówił dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Witold Kramarz. "Wybraliśmy pętle tramwajowe i osiedla, żeby być jak najbliżej mieszkańców" - dodał.
Ryby pochodzą z ekologicznych stawów Doliny Będkowskiej. Jak mówił Bartłomiej Szczoczarz kapusta z grochem jest już gotowana, ryby są porcjowane i umieszczane w specjalnych zalewach, a ich smażenie rozpocznie się w sobotę wieczorem. "Tak będzie sześć razy, przed każdym wyjazdem" - dodał.
Każdy z poczęstunków rozpocznie się o g. 16.00. Organizatorzy apelują, by ze względu na sytuację pandemiczną stosować się do obostrzeń, zachować bezpieczne odległości i nie spożywać jedzenia na miejscu. Będzie ono wydawane w jednorazowych naczyniach, można przynieść także własne pojemniki.