Partnerzy portalu
 Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019 fot. shutterstock

Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019

Przez cały rok 2019 Kraków nosił tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Celem projektu było budowanie wizerunku Krakowa jako znaczącego, w skali Europy, ośrodka kultury gastronomicznej oraz jako destynacji kulinarnej i stolicy regionu bogatego w lokalne i certyfikowane produkty spożywcze.

Autor: horecatrends.pl Data: 27 grudnia 2019 14:05

Zorganizowane w Urzędzie Miasta Krakowa spotkanie podsumowujące Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej 2019 było okazją do zaprezentowania ważniejszych wydarzeń, jakie miały miejsce w mijającym roku. 

- Podsumowujemy projekt, ale go nie kończymy - podkreśliła Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału Turystyki Urzędu Miasta Krakowa - Chcemy, żeby produkt kulinarny królował w Krakowie. Dyrektor Kantor podkreśliła kluczową rolę 44 partnerów, którzy wspierali miasto w działaniach promujących Kraków jako destynację turystyki kulinarnej. W gronie tym znaleźli się szefowie kuchni, restauratorzy, lokalni producenci, dyrektorzy szkół gastronomicznych i instytucji kultury i media.

Z inicjatywy szefów kuchni i restauratorów przez cały rok odbywały się liczne kolacje degustacyjne poświęcone regionalnym daniom i produktom, w tym jedna w pełni wegańska. Dużym zainteresowaniem cieszył się cykl kolacji Slow Food Masterclass, będący platformą do współpracy krakowskich i zagranicznych szefów kuchni zrzeszonych w Slow Food Chefs' Alliance. 

W 2019 roku w Krakowie odbyły się zarówno wydarzenia otwarte dla mieszkańców, takie jak Krakowskie Zapusty czy Święto Obwarzanka, jak i branżowe: konferencja MADE for Restaurant, Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology", czy finał konkursu Bocuse D'or, w trakcie którego trzecie miejsce zajął szef kuchni Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś. W związku z tymi wydarzeniami Kraków odwiedziło wielu znamienitych szefów kuchni ze świata, zdobywców kilkudziesięciu gwiazdek Michelin. Jesienią odbyło się otwarcie Akademii Inspiracji MAKRO, w której udział wzięli przedstawiciele władz miasta.

Kulinarny Kraków przez cały rok był blisko mieszkańców i turystów, którzy odwiedzali nasze miasto. W Muzeum Krakowa odbywała się wystawa "Wieża Smaków", poświęcona historii kultury jedzenia. Kraków włączył się w akcję "Menu Wolności" i 4 czerwca rozdał przechodniom 1989 obwarzanków. Po Krakowie jeździł specjalny tramwaj promujący Krakowskie Menu Stołeczne. Najświeższe informacje o wydarzeniach związanych z Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej można było zawsze znaleźć na stronie internetowej Kulinarnego Krakowa oraz na Facebooku. Sam Facebook wydał w partnerstwie z Krakowem specjalny przewodnik po naszym mieście - pierwszy taki na świecie. Niebieska książeczka cieszyła się ogromnym zainteresowaniem krakowian i turystów i w ciągu kilku dni zniknęła z punktów InfoKraków. 

Kulinarne oblicze Krakowa prezentowane było również podczas ponad stu wydarzeń partnerskich w kraju i za granicą. Nie brakowało także obecności Krakowa za granicą: Kraków zaprezentował się od kulinarnej strony na targach turystycznych w Berlinie, Lyonie i Wiedniu. Krakowskie restauracje promowały dziedzictwo kulinarne w trakcie specjalnych wydarzeń w Ambasadach RP w Madrycie, Rzymie, Lyonie, Edynburgu, Norymberdze i Lizbonie.

Krakowskie produkty promowane były w ramach programu Slow Food-CE, będącego częścią programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Jednym z ciekawszych wyzwań projektu jest odtworzenie nowego produktu kulinarnego - głąbika krakowskiego. 

W trakcie spotkania w Sali Obrad Urzędu Miasta odbyło się wręczenie nagród dla restauracji, które zwyciężyły w plebiscycie na najlepsze Krakowskie Menu Stołeczne. W projekcie wzięło udział 19 krakowskich restauracji, które na kilka miesięcy wprowadziły do swoich kart menu specjalną wkładkę zawierającą krakowskie potrawy. W internetowym plebiscycie prowadzonym przez portal Interia.pl krakowianie i turyści wyłonili trzy najlepsze: nagrody otrzymały Baroque Food&Style, Restauracja Copernicus oraz Szara Gęś.

Anna Korfel-Jasińska, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa do spraw Edukacji, Sportu i Turystyki wyraziła nadzieję, że w kolejnych latach do współpracy przy projekcie Kulinarnego Krakowa włączy się jeszcze więcej lokalnych podmiotów. Pani Prezydent podziękowała restauratorom za tworzenie kuchni krakowskiej opartej o tradycje odkrywane na nowo. Podkreśliła, że w 2019 roku Kraków odwiedziło aż 14 milionów turystów, którzy podróżują by doświadczyć i zasmakować Krakowa. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.